Alegerea actionarilor Facebook a dezamagit reprezentantii bursei din New York (NYSE), Nasdaq fiind principalul rival al acesteia din urma, informeaza si Reuters. Faptul ca site-ul social media se va lista insa pe Nasdaq nu va afecta tranzactiile la bursa ale actiunilor companiei, sustin analistii citati de publicatia britanica Financial Times.

Facebook are in plan emiterea unor actiuni in valoare de cinci miliarde de dolari, ceea ce ar reprezenta cea mai mare oferta publica initiala din istoria Nasdaq si a sectorului IT, potrivit datelor S&P Capital IQ.

Bursa Nasdaq a fost mereu preferata noilor companii tehnologice, NYSE patrunzand pe aceasta piata abia dupa deschiderea unui birou in Silicon Valley, in urma cu doi ani. Facebook va urma astfel marilor giganti din IT (Apple, Google, Microsoft, Amazon), care au ales sa se listeze la Nasdaq.

In 2011 NYSE si Nasdaq si-au impartit piata IPO in mod egal, conform S&P Capital IQ. NYSE a obtinut listarile Pandora, serviciul de muzica online, Renren, reteaua sociala chinezeasca si Fusion-io, in timp ce Nasdaq a sustinut la sfarsitul anului trecut listarile Groupon si Zynga.

In ciuda concurentei acerbe pentru companiile nou-intrate pe bursa, listari care genereaza venituri anuale stabile din schimburi, in Statele Unite actiunile pot fi tranzactionate pe oricare piata de capital.

O actiune Facebook valoreaza 44 dolari, compania depaseste 100 miliarde dolari

Ultima tranzactie cu actiuni Facebook permisa pe o piata secundara inainte de oferta publica initiala indica o valoare a companiei de peste 100 miliarde de dolari (102,8 mld. dolari), potrivit Bloomberg. Totodata, pretul ultimei tranzactii derulata prin intermediul platformei SharesPost pentru 150.000 de titluri a urcat cu aproape 9%, de la 40,5 dolari la 44,1 dolari.

Reteaua de socializare a decis sa opreasca la sfarsitul acestei saptamani tranzactiile pe pietele secundare, in contextul pregatirilor pentru listare.

Compania lui Mark Zuckerberg, care opereaza cea mai mare retea de socializare online (aproximativ 845 milioane de utilizatori), a depus actele in urma cu doua luni, pentru o oferta publica initiala, care ar putea evalua Facebook la 100 de miliarde de dolari.