Cum recuperezi un e-mail pe care crezi ca l-ai sters pentru totdeauna?
Tocmai te-ai intors din vacanta si, enervat la culme de numarul mare de e-mailuri care au poposit in Inboxul tau, ai sters din greseala un mesaj important? S-ar putea sa-l fi pierdut pentru totdeauna, dar inainte sa incepi sa-ti smulgi parul din cap incearca sa-l recuperezi. Daca ai noroc, s-ar putea sa mearga!
In prima faza, mesajele sterse din Inbox trec prin fisierul Trash. Daca ai sters mesajele si de acolo fara a le verifica mai intai sau daca ai setat optiunea ca odata sterse din Inbox mesajele sa nu mai ajunga in Trash, atunci ai o problema.
Cu toate acestea, e-mailurile nu dispar imediat de pe hard disk, ci sunt marcate pentru a fi sterse pentru totdeauna ulterior, abia dupa ce inchizi programul. In functie de cat timp a trecut de cand ai apasat butonul "Delete", este posibil sa le recuperezi, cu ajutorul unui instrument special creat pentru asa ceva, potrivit eHow.com.
1. Lasa fereastra de mail deschisa, daca tocmai ti-ai golit folderul Trash.
2. Descarca un program de recuperare a e-mailurilor, cum ar fi Recover My Email, Repair PST sau Email Recovery.
3. Mergi la optiunea "Open Email Data File" sau la o optiune asemanatoare, in functie de programul instalat. Foloseste bara de navigare din partea stanga a ecranului, pentru a gasi folderul in care este localizat programul tau de e-mail.
4. Da click pe fisierul de e-mail care are extensia ".pst". Apasa pe butonul "OK". Asteapta ca programul sa caute mesajele sterse.
5. Cauta prin lista de e-mailuri recuperate si vezi daca il gasesti si pe cel cu pricina, pe care il vrei inapoi. Da click pe el si apoi alege "Save as PST", pentru ca mesajul sa fie trimis inapoi in Inbox. Repeta procedura in cazul fiecarui mesaj pe care vrei sa-l recuperezi.
Daca nu stii exact cum se numeste mesajul, atunci poti aranja e-mailurile dupa data sau dupa numele persoanelor care le-au trimis.
De asemenea, este inutil sa incerci sa recuperezi mesaje care sunt stocate online, cum ar fi cele de pe site-urile Yahoo sau Gmail. Instrumentele mentionate mai sus functioneaza doar in cazul programelor instalate pe computer, de pilda de la Microsoft sau Mozilla.
La Yahoo exista un formular pe care il poti completa. Reprezentantii companiei nu garanteaza ca iti pot recupera mailul si daca acesta a fost sters cu mai mult de 24 de ore in urma nici nu mai este nevoie sa te obosesti, pentru ca nu se mai poate face nimic.
Daca nu vrei sa pierzi pentru totdeauna mesajele de pe Yahoo Mail sau Gmail, poti sa le descarci prin Outlook sau Mozilla Thunderbird, cu ajutorul IzyMail sau YPOPs. Sau poti seta sa-ti forwardezi toate mesajele automat catre o alta adresa, dar si acolo sortarea lor ar fi o munca de Sisif.
In sfarsit, majoritatea instrumentelor de recuperare a mesajelor electronice functioneaza de cateva ori, adica au o perioada de test, dupa care ti se cere sa-ti cumperi licenta.
Cel mai bine, insa, este sa eviti spamul, astfel incat sa nu fii nevoit sa stergi atat de multe mesaje ca nici nu le mai poti distinge pe cele relevante din multitudinea de e-mailuri. Ori de cate ori comanzi un produs sau serviciu, participi la concursuri si promotii sau completezi un formular in care ti se cere adresa de e-mail, citeste cu atentie pentru ce vor fi folosite informatiile oferite de tine si ai grija la optiunile cu care esti de acord: spre exemplu, sa primesti oferte prin posta electronica sau prin SMS. Odata ce ai acceptat, nu te plange ca ai fost asaltat de mesaje!
In cazul in care nu exista optiunea sa bifezi ca nu vrei sa primesti mesaje cu oferte sau chiar un newsletter, trebuie sa specifici in scris: "Va rog sa nu folositi si sa nu dati unor terti adresa mea de e-mail, numarul de telefon si alte date cu caracter personal".
"Prietenul"… la spam se cunoaste. Gandeste-te de doua ori inainte sa trimiti mailuri in masa! De cate ori nu ai fost asaltat de mesaje care se termina cu: "Trimite acest e-mail la 20 de persoane in urmatoarele 20 de minute, altfel vei avea parte de ghinion in urmatorii 20 de ani" sau de mesaje aparent umanitare.
Ei bine, nu este o idee prea buna, oricat de sincer ar suna apelul. Si asta pentru ca asemenea mesaje au ca unic scop realizarea unei baze de date cu cat mai multe adrese de e-mail, care devin mai departe tinta spam-ului sau a atacurilor. Acelasi lucru este valabil si in ceea ce priveste mesageria instant.