Sistemul intern care le permite utilizatorilor Google sa acceseze diverse servicii oferite de gigantul web a fost atacat la sfarsitul anului trecut de hackeri chinezi.

Potrivit oficialilor companiei, acestia ar fi vizat doar activistii pentru drepturile omului. Google a reactionat insa imediat si si-a mutat operatiunile din China in Hong Kong.

Respectivul sistem de parole, cunoscut sub numele "Gaia", este in spatele interfetei folosite de milioane de oameni, simpli utilizatori sau chiar dezvoltatori, pentru a accesa Gmail, dar si diverse documente ori servicii pe baza de inregistrare.

Din fericire, parolele nu au fost afectate de atac, insa dupa ce s-a fript, Google sulfa acum, lansand un serviciu de alerta, care iti arata cine ti-a mai intrat prin cont. De pilda, ai putea afla cu stupoare ca ai accesat Gmail din China, desi tu nu ai pus niciodata piciorul pe continentul asiatic. Ca in imaginea de mai jos...

Pentru a-ti verifica serviciul de mail, trebuie sa intri in sectiunea "Settings". In josul paginii, vei vedea un mesaj scris cu verde: "Last account activity: 3 hours ago at this IP". Daca dai click pe "Details" vei afla de unde anume ai intrat in Gmail: dintr-un browser, de pe telefon; afli IP-ul care iti arata tara, data si ora accesarii serviciului.