1. Colaborarea AOL-Time Warner

Este probabil una dintre cele mai neinspirate decizii de business din domeniu, care a irosit cateva miliarde de dolari a investitorilor.

2. Terra Networks a achizitionat Lycos

Dupa aceasta tranzactie, compania Lycos a ajuns, in doar patru ani, sa valoreze doar 95 de milioane de dolari de la 12,5 miliarde de dolari cat era evaluata anterior. Motivul: Terra Networks a cumparat-o exact in timpul "bulei dotcom" din 2000.

3. AT&T a vrut sa plateasca 7 miliarde de dolari pentru a prelua o companie de calculatoare

In 1991, operatorul telecom american AT&T a incercat sa isi diversifice modelul de business si a vrut sa cumpere compania de PC-uri  NCR pentru o suma colosala. Nu a reusit, insa, la scurt timp analistii au dat verdictul - NCR valora doar 4 miliarde de dolari.

4. Microsoft a irosit 6 miliarde de dolari pentru achizitia aQuantive

Dupa ce Google a cumparat DoubleClick, Microsoft nu a vrut sa rateze "trenul" reclamelor pe internet si a achizitionat compania aQuantive pentru 6 miliarde de dolari. Surpriza a fost, insa, mai mare. Executivii companiei si-au dat demisia dupa doi ani, iar firma a fost ulterior abandonata de Microsoft.

5. Cisco a platit 590 de milioane de dolari pentru Pure Digital

A achitat jumatate de miliarde de dolari, doar ca sa o inchida dupa doi ani. Asa poate fi rezumata tranzactia Cisco - Pure Digital, o firma ce producea mini-camere video din gama Flip. Cum orice smartphone are acum o camera video, achizitia s-a dovedit a fi cu atat mai neinspirata pentru Cisco, care a si renuntat la companie.

6 eBay a cumparat Skype

Pentru mult timp achizitia Skype de catre site-ul de licitatii eBay a figurat pe lista celor mai "dezastruoase" tranzactii. Niciuna dintre cele doua companii nu a profitat de pe urma contractului. Ulterior, Microsoft a cumparat Skype pentru 8 miliarde de dolari, iar eBay mai detine o participatie de doar 30%.

7. AT&T plateste 100 de milioane de dolari pentru a intra in businessul distributiei de cablu

Operatorul AT&T nu se mai opreste din cumparaturi. Daca nu a reusit sa cumpere un producator de PC-uri, a dat 100 de milioane de dolari pentru a prelua compania de cablu TCI. Insa, in doar cativa ani si-a vandut participatia.

8. HP a platit 1,2 miliarde de dolari pentru Palm

Dupa ce a achitat o suma colosala pentru producatorul Palm si sistemul de operare webOS, HP a anuntat vineri ca renunta la aceasta activitate si se concentreaza pe sectorul de service si software.

9 .Yahoo plateste 4 miliarde de dolari pentru Geocities

In timpul bulei dotcom, Yahoo a crezut ca a dat lovitura cumparand Geocities, dar a inchis site-ul la zece ani distanta.

10. Microsoft vs Danger

Jumatate de miliard. Atat a platit Microsoft pentru producatorul de telefoane Danger. Rezultatul: smartphone-ul Kin, care insa a fost un mare esec. Acum Microsoft spera din nou, dar nu mai cumpara niciun producator de mobile, ci s-a aliat cu Nokia si va scoate telefoane inteligente.

Citeste si

Dupa iPhone si Apple Store, chinezii l-au "clonat" si pe Steve Jobs. VIDEO si FOTO

6 lucruri pe care nu le stiai despre industria internetului. De ce denumirile produselor Apple incep cu "i" si cum face Facebook bani