Cand angajatii Google ii intalnesc pe cei ai Motorola. Cine are IQ-ul mai mare
Google si Motorola au fiecare cate 29.000, respectiv 20.000 de angajati care vor trebui sa lucreze in comun, dupa ce prima a achizitionat producatorul primului telefon mobil din lume. Unul dintre fostii executivi ai departamentului care coordoneaza sistemul de operare Android spune ca salariatii Google au, in medie, un IQ cu 20 de puncte mai mare decat cei ai Motorola.
Sanjay Jha, presedintele executiv al Motorola Mobility, inca isi mai aminteste momentul din 2008 cand si-a cunoscut colegii. Era imbracat in slapi si purta haine casual, scrie Wall Street Journal. De atunci, el a schimbat complet codul vestimentar si atitudinea gigantului care a lansat primul telefon mobil. Camasile incheiate pana sus si costumele au fost inlocuite cu tinute mult mai confortabile - blugi si tricouri polo. Chiar asa, hainele moderne nu au ajutat cu nimic rezultatele dezastruoase de anul acesta cand compania si-a impartit activitatea in 2 - Mobility pentru consumatori si Solutions pentru clientii business.
Cei care cunosc cultura Motorola spun ca inca exista o mare diferenta intre aceasta si Google, copilul internetului, care prinde puteri pe zi ce trece.
Marea diferenta dintre cele doua companii este exact orientarea celor doua: Motorola se axeaza pe hardware si Google pe software. Acesta fiind explicatia prin care Google si-a asumat un risc prin achizitia Motorola, spune chiar Sanjay Jha. "Daca as lucra la Google si as scrie un program si apoi as gasi o greseala, o pot corect imediat. Cand produc un telefon, lucrurile nu sunt atat de simple", considera acesta.
Una dintre marile greseli ale Motorola a fost momentul in care nu a reusit sa faca pasul catre productia de smartphone-uri. Atunci, Jha a decis sa treaca la disponibilizari masive si sa se concentreze pe telefoanele, care ruleaza exclusiv sistemul Android. In plus, o mare parte dintre inginerii cu vechime au fost inlocuiti cu tineri fara experienta. Jha a gasit o explicatie si de data aceasta - cei batrani "oricum nu mai aveau indemanarea potrivita pe masura ce tehnologia evolua".
Intradevar, cele doua companii sunt extrem de diferite din punct de vedere tehnologic, dar si financiar. Anul trecut, Motorola a pierdut 86 de milioane de dolari, iar Google a castigat 8,6 miliarde de dolari. Asa ca, poate angajatii din Libertyville sunt multumiti de faptul ca acum ii vor avea colegi pe cei din Silicon Valley. Unul dintre fostii executivi ai departamentului care coordoneaza sistemul de operare Android spune ca oricum salariatii Google au, in medie, un IQ cu 20 de puncte mai mare decat cei ai companiei Motorola.
Exista mari diferente si in ceea ce priveste mediul de lucru. Campusul Motorola din Libertyville, un orasel cu 53.000 de angajati, este o combinatie intre un spatiu verde, strazi pavate si cladiri ingramadite. Cel mai apropiat restaurant este la 1,6 kilometri si este unul destul de modest. In campus, salariatii au doar o cafenea.
In schimb, sediul Google din Silicon Valley este unul modern si este situat la doar o ora de San Francisco.
Analistii deja se grabesc sa ii prezica un viitor destul de sumbru companiei Motorola si spun ca ori va castiga rapid cota de piata, ori Google o va inchide si va pastra doar patente, tinand cont de experienta acesteia in tehnologie radio si productie de telefoane.
Citeste si
Elena Udrea face bani cu Ceausescu si Dracula. Afla totul despre circuitul "rosu"
Dell, oglinda perfecta a economiei americane. Cum arata viitorul