Directiva a intrat in vigoare in 2006, dupa atacurile teroriste din Madrid, in 2004 si din Londra, in 2005 si a demonstrat ca ofera probe pentru solutionarea cazurilor de infractiuni. Chiar si asa, reprezentantii Comisiei Europene recunosc ca "directiva nu garanteaza in sine faptul ca stocarea, descarcarea si utilizarea datelor respecta pe deplin dreptul la viata privata si la protectia datelor cu caracter personal, ceea ce a dus la anularea legislatiei de transpunere a directivei de catre instanţele din unele state membre".

Ce probleme au aparut

Operatorul stocheaza datele necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii, timp de sase luni, insa, la nivel national au aparut controverse privind datele si persoanele care pot avea acces la ele. Astfel, legea stabileste ca vor fi pastrate datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, precum si datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat.

Citeste si Toate telefoanele vor putea fi ascultate! Companiile de telefonie, obligate sa ceara datele utilizatorilor de cartele PrePay

Datele vor putea fi facute publice instantei numai dupa ce a fost inceputa urmarirea penala, la autorizarea instantei si la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala.

Informatiile vor fi puse la dispozitia Ministerului Internelor, a Ministerului Public, a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si a Serviciului de Informatii Externe (SIE), in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave, se arata in Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii. Insa, desi era vorba despre punerea in practica a unei directive europene, aceasta a fost declarata neconsitutionala in 2009.

Chiar si reprezentantii Comisiei spun ca directiva privind stocarea datelor personale trebuie modificata pentru ca in unele state membre au aparut diverse probleme in ceea ce priveste punerea ei in practica. "Avem nevoie de o abordare mai proportionala si comuna la nivelul intregii UE in aceasta privinta. Prin urmare, intentionez sa revizuiesc directiva pentru a stabili in mod clar persoanele care au dreptul de acces la aceste date, precum si scopul si procedurile de accesare a acestora”, a afirmat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

Si in Germania au fost probleme, iar legea a fost declarata neconforma cu cea nationala, in 2010. Chiar si asa, majoritatea tarilor au aprobat directiva.

Tinand cont de aceste probleme, reprezentantii Comisiei spun ca, in urmatoarele luni, vor organiza consultari cu autoritatile care trebuie sa aplice legea din fiecare tara membra, cu oficiali ai sistemului, dar si cu societatea civila pentru a ajunge la o varianta comuna.