Foursquare, site-ul de localizare lansat acum doi ani, a ajuns la sase milioane de utilizatori, din care un milion isi updateaza profilul zilnic, spun cei de la PCMag. Ce inseamna acest lucru? Practic, daca ai cont pe acest site, fiecare dintre prietenii din retea poate afla locul in care te afli in momentul in care postezi ceva nou aici.

Asta inseamna ca multi dintre ei iti stiu programul zilnic, orele intre care nu poti fi gasit acasa, afla atunci cand ai de gand sa pleci in vacanta si stiu exact cand te intorci. Rezultatul: pana la o spargere de locuinta sau atacuri nu este decat un pas foarte usor de facut. Iar, din pacate, multi tineri din SUA si Marea Britanie au aflat pe pielea lor care sunt consecintele divulgarii unor informatii personale, potrivit analistilor in securitate IT, citati de site-ul de tehnologie TechCrunch.

Ai grija la fraudele informatice!

Si alte servicii de localizare precum Gowalla si Facebook Places favorizeaza chiar fraudele informatice.

Specialistii McAfee recomanda folosirea dezactivarea GPS-ului smartphone-ului tau pentru ca aceste aplicatii sa nu mai updateze automat si locul in care te afli in clipa in care postezi ceva pe internet.

De asemenea retelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a-ti afla date personale ca data nasterii sau unde stai pentru ca apoi sa le foloseasca pentru diverse fraude. Astfel, hackerii iti pot sparge adresa de e-mail folosind informatii precum data la care te-ai nascut.

Un alt mod de a-ti "infecta" calculatorul este accesarea diverselor aplicatii de pe Facebook care iti propun sa afli cu ce actor semeni, in ce film ai putea juca sau cand te vei casatori. Concret, cand dai click pe aceste aplicatii care le dau producatorilor lor acces la toate informatiile contului tau de Facebook, esti redirectionat spre o pagina "falsa". In plus, avand toate datele tale la liber, hackerii iti poti afla parole si informatii bancare.

Aplicatii cu probleme

Cei de la Wall-street Journal au facut chiar o analiza a 101 de aplicatii pentru telefoanele inteligente iPhone si pentru cele care ruleaza Google Android.

Dintre acestea 56 dintre acestea transmiteau numarul unic de identificare (ID-ul) al telefonului unor terte companii fara ca utilizatorii sa stie.

In plus, 47 aratau si locul in care se afla posesorul telefonului, iar alte cinci trimiteau informatii legate de varsta si sex.

Printre programele care iti protejeaza cel mai putin identitatea se numara: Andgry Birds, Barcode Scanner, Dictionary.com, Foursquare, NY Times, Shazam si Pandora.