"Avem proiecte in implementare - si astazi am prezentat in fata membrilor AMR Sistemul National de Plata cu cardul bancar, un sistem dedicat platii taxelor si impozitelor locale de catre cetateni prin intermediul cardului bancar, folosind o platforma web. In faza de proiectare si foarte important pentru alfabetizarea Romaniei este proiectul managementului identitatii", a explicat, azi, ministrul Comunicatiilor, intr-o conferinta de presa de la Targu Mures.

Proiectul va folosi o platforma soft, finantata din fonduri europene. Aceasta va fi operationala in aproximativ un an, dupa care va urma o perioada de implementare. Prin intermediul aplicatiilor dezvoltate, platforma va include informatii despre intreaga populatie a Romaniei, noteaza Mediafax.

"Practic, orice cetatean al Romaniei, pe langa identitatea pe care o are, cu buletinul de identitate, va trebui sa aiba si in lumea virtuala o identitate, care sa ii permita sa acceseze aplicatiile care la ora actuala sunt destul de bine conturate in cadrul institutiilor statului", a spus Vreme.

Deocamdata, nu se cunosc informatii despre cat ar putea costa o astfel de “solutie majora in Romania”. Ministrul Comunicatiilor sustine ca este greu sa estimeze costurile platformei, dar asigura ca nu vor aparea probleme legate de securitatea datelor si ca sistemul poate rezista eventulelor atacuri informatice.

Vreme a mai spus ca in ce priveste Sistemului National Electronic de Plata cu cardul bancar, aplicatia functioneaza deja in unele primarii, ba chiar a rezistat la peste 60.000 de atacuri pe ora.

Momentan functioneaza operatiunea "credentialele"

In prezent, functioneaza operatiunea "credentialele”, adica fiecare roman primeste numarul de utilizator si parola cu care se va inregistra in sistemul electronic.

"Primaria Targu Mures este prima care a primit aceste credentiale si cred ca de saptamana aceasta va incepe distribuirea si, totodata, constientizarea cetateanului legat de acest nou mod de a pune problema", a afirmat Vreme.