Atunci cand iti completezi anumite date personale trebuie sa fii foarte atent la ce informatii ti se cer, fie ca vorbim despre retele sociale sau chiar site-uri de joburi. Specialistii IT spun ca simpla postare a datei de nastere si chiar a adresei ii poate ajuta pe infractorii cibernetici sa iti sparga contul. In plus, tot la fel de usor iti vor afla si Codul Numeric Personal.

Si acest lucru este cu atat mai grav cu cat un studiu recent anuntat de cei de la BitDefender specifica faptul ca, din 2.700 de participanti la un studiu privind securitatea online, 42% din acestia nu cunosc identitatea reala a persoanelor pe care le au prieteni pe retelele sociale.

Atentie la parole

Putini dintre noi stiu ca cea mai sigura parola este cea alcatuita din minimum opt caractere si cel mai important este sa nu ai aceeasi parola la fiecare cont, fie ca vorbim de o retea sociala, un site de reduceri sau chiar unul de joburi.

In plus, evita sa folosesti parole banale precum nume sau prenume sau chiar denumirea echipei de fotbal favorite, pe care le ai deja trecute pe pagina de profil.

Preferabil ar trebui sa contina caractere din fiecare dintre urmatoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatura: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /.

Citeste si: Cum sa-ti alegi parola ca sa nu poata fi "sparta" nici de cel mai tare hacker!

Top 10 parole de evitat pe Internet!

Iar daca ai deja cont pe o retea si vrei sa iti anunti prietenii ca pleci in vacanta pentru cateva zile, gandeste-te de doua ori. Si asta pentru ca te poti trezi cu apartamentul spart de infractori.

De asemenea, daca ai cont pe Foursquare si iti accezi profilul, fiecare dintre prietenii din retea poate afla locul in care te afli in momentul respectiv. Gandeste-te! Acest lucru inseamna mana cereasca pentru hotii care vaneaza astfel de informatii "pretioase". Si alte servicii de localizare precum Gowalla si Facebook Places favorizeaza chiar fraudele informatice.

Serviciile de e-banking pot fi periculoase

Daca faci plati online, atunci trebuie sa verifici adresa URL ca sa te asiguri ca esti pe pagina dorita. Ea trebuie sa contina neaparat inceputul //https. Cei de la BitDefender spun ca, atunci cand folositi internetul mobil, trebuie sa introduci manual URL-ul.

In plus, nu introdu mai multe date decat este necesar si verifica de doua ori atunci cand tastezi datele cardului de credit, ID-ul contului bancar sau parola.