Compania Imperva, care se ocupa de securitatea datelor pe Internet, a dat publicitatii lista celor mai folosite parole in online, dupa ce a analizat aproape 32 de milioane de parole ale utilizatorilor site-ului de socializare si video sharing RockYou.

In luna decembrie a anului trecut, un hacker a patruns in baza de date a site-ului Rock You si a reusit sa obtina lista in clar a tuturor numelor de utilizator si a parolelor introduse. Imperva a cercetat intreaga intamplare si a venit cu lista celor mai folosite parole pe care utilizatorii ar trebui sa le evite cu orice pret. Iata care sunt acestea:

1. 123456

2. 12345

3. 123456789

4. Password

5. iloveyou

6. princess

7. rockyou

8. 1234567

9. 12345678

10. abc123

"Cu totii trebuie sa intelegem ca parolele slabe inseamna in zilele noastre invitatii la atacuri cibernetice: cu minim de efort, un hacker poate avea acces la cate un cont pe secunda sau la 1.000 de conturi la fiecare 17 minute", a spus Amichai Shulman, seful departamentului tehnic al Imperva.

"Iar angajatii care folosesc pe Facebook, de pilda, aceeasi parola pe care o folosesc la serviciu pot pune in pericol sistemele companiei cu parole nesigure, usor de aflat, cum este '123456'", a adaugat acesta.


Sfaturi de la Windows pentru crearea unei parole puternice:

  • Contine cel putin opt caractere.

  • Nu contine numele de utilizator, numele real sau numele companiei.

  • Nu contine un cuvant intreg.

  • Este semnificativ diferita de parolele anterioare.

  • Contine caractere din fiecare dintre urmatoarele patru categorii: litere mari, litere mici, cifre, simboluri de pe tastatura: ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ - + = { } [ ] \ | : ; " ' < > , . ? /.

Este posibil ca o parola sa corespunda criteriilor de mai sus si sa fie in continuare o parola slaba. De exemplu, Hello2U! corespunde tuturor criteriilor listate pentru o parola puternica, insa este in continuare o parola slaba, deoarece contine un cuvant intreg. H3ll0 2 U! este o alternativa mai puternica, pentru ca inlocuieste unele litere din cuvantul intreg cu cifre si include spatii.