La 1.000 de euro cheltuiti online in Romania, 5 euro centi sunt furati.

Noi inca stam bine, fata de ce se intampla in vest, iar bancile cauta mereu metode ca sa contracareze aceste atacuri.

Un alt atac periculos asupra conturilor este cel de tip skimming, cu alte cuvinte clonarea. Dispozitive speciale atasate la bancomate ori chiar la terminalele pos din magazine va pot copia, fara sa va dati seama cardul.

Apoi riscati sa va treziti ca ati facut cumparaturi si le-ati si platit. De fapt altcineva v-a cheltuit banii, adica cel care v-a furat datele de pe card, mai ales daca este unul fara cip.

Nici phishingul nu este de neglijat. Cele mai importante institutii bancare din Romania sunt mereu in vizorul infractorilor cibernetici. Poate ati primit si dumneavoastra pe mail mesaje ce par a fi chiar din partea bancii. Poate vi s-au cerut informatii despre conturi, dar si date personale ori parole. Nu raspundeti niciodata acestor interbari!

Romanii au facut 1.200.000 de tranzactii on-line numai in prima jumatate a acestui an iar numarul platilor cu cardul s-a dublat in comparatie cu 2009.

Deja procurorii de la crima organizata au anchetat aproape 900 de suspecti implicati in fraude informatice. Cei mai multi isi aveau "cartierul general" in Olt, Bacau, Valcea, Arges, Dolj si Constanta.