De pilda, inspectorii Asociatiei Industriei Muzicale au adunat probe impotriva a 40 de utilizatori DC++ care au partajat fisiere muzicale, desi nu aveau acest drept. DC++ are peste 100.000 de utilizatori in fiecare zi, Romania conducand detasat in clasamentul realizat in functie de numarul hub-urilor active (adrese de sharing pe DC++ ).

Legea spune asa: "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual".

Mai simplu, cine foloseste programe de sharing, cum ar fi DC++, oDC sau torente si pune la dispozitia altor utilizatori fisiere si directoare cu muzica, filme sau orice alt material protejat prin drepturi de autor risca sa ajunga dupa gratii, chiar daca nu a primit niciun ban in schimbul acestora.

Folosirea DC++ si a torentelor este ilegala?

Programele de tip DC++ in sine NU sunt ilegale, prin urmare poti sa le folosesti linistit in continuare. Problema apare in momentul in care alegi materialele de share. Astfel, daca materialele din calculatorul tau devin publice si lasi alti utilizatori sa descarce continut protejat, acest lucru se considera infractiune.

Cat despre torente, acestea sunt ilegale, pentru ca odata ce intri in program si incepi descarcarea unor materiale purtatoarea de drepturi, obligatoriu dai mai departe altora, adica devii seeder. Asta se intampla automat, deci tot ce descarci un alt utilizator incarca, fara ca tu sa poti refuza actiunea, potrivit celor de la AIMR.

Download-ul este ilegal?

Nu, ce descarci si ramane in calculator doar pentru tine este in regula din punct de vedere legal. Chiar daca acel continut este piratat, cat timp nu il pui la dispozitia altora, nimeni nu te poate urmari. Asadar, atentie la sharing! Daca reusesti sa descarci, asta e… Dar daca dai mai departe, s-ar putea ca cineva sa fie cu ochii pe tine. Nu o spunem noi, ci chiar Asociatia Industriei Muzicale din Romania.

Cum sunt urmariti piratii?

Internetul functioneaza dupa reguli simple. Orice utilizator poate fi localizat cu ajutorul unei adrese de IP. Adresa de IP - Internet Protocol este o "eticheta" numerica, utilizata intr-o retea de calculatoare care foloseste acest tip de protocol pentru a comunica. Adresa de IP are doua functii principale: sa identifice reteaua-mama si sa localizeze computerul. De asemenea, toate datele de trafic sunt pastrate de furnizorul tau de internet.

Poti incerca sa-ti ascunzi adresa reala de IP, dar furnizorul iti retine IP-ul originar (este obligat prin lege). Iar simplul fapt ca incerci sa te ascunzi arata ca este ceva "necurat" la mijloc. Nici macar utilizarea unui site gazduit in strainatate nu ajuta, spun cei de la AIMR, pentru ca Asociatia colaboreaza cu Federatia Internationala a Industriei Fonografice, din care fac parte 1.400 de case de discuri, din 66 de tari.

Uneori, investigatiile dureaza cativa ani, dar AIMR sustine ca nu renunta la ele pana cand nu ii prinde pe pirati.

40 de romani acuzati de piraterie

Oricat de scumpe vi s-ar parea CD-urile sau filmele, mai bine strangeti bani si le cumparati doar atunci cand va permiteti. Evitati sa le copiati de pe internet. Pirateria inseamma puscarie. Romania a devenit lider mondial, la acest tip de hotie, iar politistii nu-i mai aresteaza doar pe furnizori, ci si pe clienti. 

Asociatia Industriei Muzicale din Romania a strans, in luna iunie, probe impotriva a 40 de internauti utilizatori ai retelei DC++, care incalca legea drepturilor de autor, iar dosarele lor vor fi trimise la politie, care va face perchezitiile.

Pe lista neagra a lunii iunie privind incalcarea legii drepturilor de autor (Legea nr. 8/1996) prin partajarea de fisiere muzicale se afla: Bucuresti, Miercurea Ciuc, Craiova, Sfantu Gheorghe, respectiv mai multe localitati din judetele Cluj, Gorj, Neamt, Vrancea, Giurgiu, Suceava, Botosani si Ilfov.

Romania conduce detasat in topul 10 al tarilor monitorizate de International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), cu un numar de 913 hub-uri active in iulie 2010, fiind urmata, la mare distanta, pe locul al doilea, de Italia, cu 526 de hub-uri. In top mai apar tari ca Franta, Rusia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Polonia, pe locul al zecelea situandu-se SUA, cu 143 de hub-uri monitorizate.

Inspectorii AIMR urmaresc permanent informatia partajata prin hub-urile DC++ de utilizatorii romani, fapt care face posibila si generarea unor date statistice. Astfel, media inregistrata pe hub-urile DC++ in Romania a fost de 75.000 de utilizatori zilnic pe parcursul lunii iunie, cu varfuri de peste 100.000 de utilizatori activi in orele serii si la sfarsit de saptamana. Cantitatea totala de informatie partajata pe hub-urile romanesti la ora 17.00, intr-o zi de luni, de exemplu, depaseste 17.000 terabytes, putand fi echivalata cu peste 4 miliarde de piese muzicale in format mp3 sau 24 de milioane de exemplare de filme in format xvid.

Un utilizator acceseaza trei hub-uri concomitent, in medie, intr-o sesiune de conectare. Accesarea hub-urilor implica in mod necesar punerea la dispozitie de informatie, prin minima de share impusa de administrator, peste 90% din informatia partajata de useri fiind protejata de copyright (muzica, filme, software, jocuri). Conexiunile peer-to-peer reprezinta principala forma de facilitare a pirateriei online de muzica, in special in variantele DC++ si torent.

AIMR protejeaza muzica romaneasca, dar si repertoriul international al membrilor sai (EMI, Universal, Warner, Sony). Monitorizarile online realizate de AIMR au caracter permanent, dosarele cu probe contra altor useri care incalca legea urmand a fi trimise catre politie in luna iulie.

AIMR recomanda utilizatorilor sa aleaga radiourile online pentru a asculta piese sau voci noi, iar pentru a intra in posesia inregistrarilor muzicale sa utilizeze magazinele online care comercializeaza legal albume sau mp3-uri, inclusiv tonuri de apel. Cumpararea de albume si mp3-uri NU include, insa, dreptul de a pune la dispozitie prin internet inregistrarile muzicale ale caselor de productie.