Batalia gigantilor: IBM depaseste Microsoft ca valoare de piata pentru prima data in ultimii 15 ani
IBM a depasit Microsoft, vechiul sau rival, ca valoare de piata pentru prima data in 15 ani, marcand un nou punct de cotitura in istoria agitata a doua dintre cele mai vechi si mai reputate companii din sectorul tehnologiei, scrie Reuters.
Anuntul vine dupa cativa ani in care investitorii si-au pierdut increderea in Microsoft, iar lansarile sale au dezamagit pe rand. Cel mai bun exemplu sunt telefoanele Kin care au fost retrase de pe piata in mai putin de un an de la aparitie.
Spre exemplu, un investitor care a plasat 100.000 de dolari in fiecare dintre cele doua companii cu 10 ani in urma ar castiga astazi 143.000 de dolari daca ar vinde actiunile la IBM si doar 69.000 de dolari in cazul titlurilor Microsoft. Rezultatul? Microsoft a coborat luni pe locul al treilea in topul companiilor americane din sectorul tehnologiei dupa capitalizare, fiind devansata de IBM si de Apple, a carei revigorare din ultimii patru ani a propulsat-o in 2010 pe primul loc.
Ascensiunea Microsoft
IBM a dominat industria IT timp de cateva decenii pana la inceputul anilor '80, cand a apelat la Microsoft, o firma mica si putin cunoscuta la acea data, sa creeze un sistem de operare pentru noua gama de computere personale. Iar ceea ce parea doar un business secundar pentru IBM, si doar un contract de prestari servicii, a evoluat peste ani intr-un gigant al sistemelor de operare, care detine suprematia si acum. Nu trebuie sa uitam ca sistemele Microsoft sunt instalate pe mai mult de 90% din calculatoarele din intreaga lume.
Actiuni gratuite de mii de euro de la patron! Se intampla in Romania, la Microsoft, Google si Adobe
Iar Bill Gates a inclinat balanta in favoarea sa - a demonstrat ca software-ul va fi mai valoros decat hardware-ul. Pana la sfarsitul anului 1999, valoarea de piata a Microsoft era de trei ori mai mare decat cea a IBM, si mai ridicata decat a oricarei alte companii americane.
Unde a gresit
Pe parcursul ascensiunii Microsoft, IBM a fost vazuta ca un Goliat greoi, de moda veche, care nu putea face fata revolutiei industriei calculatoarelor. "Big Blue" pierdea miliarde de dolari pe an la inceputul anilor '90 si a fost aproape sa se destrame inainte ca fostul director general Louis Gerstner sa gandeasca un program de revigorare.
Situatia s-a rasturnat dupa spargerea balonului speculativ al internetului in anul 2000. Desi Microsoft si-a dublat vanzarile si profitul in ultimii zece ani, actiunile companiei au stagnat, directorul general Steve Ballmer, care conduce compania de 11 ani, fiind aspru criticat
Desi domina inca piata sistemelor de operare, Microsoft a pierdut in fata Google in sectorul publicitatii pe internet si a permis Apple sa preia conducerea pe piata smartphone-urilor si tabletelor. Acum, compania face eforturi pentru a castiga teren in mediul online, dominat de nume ca Facebook si Twitter.
Pentru a face fata concurentei Apple si Google, Microsoft preia Skype, pentru 8,5 mld. $
Microsoft majoreaza salariile ca sa nu ii plece angajatii la Facebook
Intre timp, IBM s-a reinventat intr-o companie specializata in software pentru business, servere si consultanta, si s-a desprins de operatiuinile de pe piata computerelor personale.
Capitalizarea de piata a Apple era de 309 miliarde de dolari la finalul sedintei de luni, urmata in sectorul IT de IBM, cu o valoare de 203,8 miliarde de dolari, si, respectiv, Microsoft - 203,7 miliarde de dolari. IBM a depasit astfel Microsoft pentru prima data din aprilie 1996.
IBM este pe locul al patrulea dupa valoarea de piata la nivelul Statelor Unite, intr-un clasament condus de gigantul Exxon Mobil (397,4 miliarde de dolari), Apple si conglomeratul industrial si financiar General Electric (205,6 miliarde de dolari).