Bogdan s-a entuziasmat ca ar putea castiga un smartphone si o tableta la un asa-zis concurs organizat de Orange pe Facebook. Nu s-a gandit initial ca ar putea fi vorba despre o farsa. Iar acum regreta.

"Sper sa nu-mi fi furat datele personale",
spune Bogdan Sarbu.

12.000 de oameni au participat la acest fals concurs dand un simplu "Like" paginii respective de Facebook. Au avut noroc ca, in final, site-ul a fost inchis. Pasul urmator, spun specialistii in IT, ar fi fost descarcarea unui program in calculator, care era de fapt un virus.

Cei de la Orange au precizat ca nu au nici o legatura cu pagina respectiva. "Concursul de pe Facebook nu este organizat de noi. Orice actiune promotionala organizata de Orange Romania este anuntata in mijloacele media pe site-ul oficial."

Iata ce se intampla cu un virus luat de pe retelele de socializare:

Cum arata o astfel de infectie cand te lovesti prima oara de ea? Deschideti poza si imediati descopetiti diverse virusuri chiar in calculatorul dvs. Avand aceste componente in PC, va cedati de buna voie toate resursele celui care a scris programul respectiv. Rezultatul este pagubos, pentru ca programul copiaza datele personale.

IT-istii ii sfatuiesc pe internauti sa fie cu ochii in patru. Capcane sunt si pe Twitter si ar putea aparea si pe alte retele de socializare. "Este vorba despre aplicatii care se dau drept joculete sau faimoasele aplicatii de <<hai sa vezi cine ti-a vizualizat profilul>>", spune Catalin Cosoi, specialist IT.

Cu ajutorul lor, escrocii online pot trimite mesaje prietenilor in locul dumneavostra, pot avea acces la parolele de e-mail sau chiar la conturile bancare. Aproape cinci milioane de romani au cont pe Facebook.