O inselatorie pe Facebook a facut peste 12.000 victime in randul utilizatorilor din Romania. Oamenilor li se promitea un gadget care face senzatie in acest moment, Samsung Galaxy S II, anunta Bitdefender.

Baietii care au pus la cale escrocheria au avut un mecanism banal. ”Orange Romania iti da sansa sa castigi un Samsung Galaxy II, trebuie doar sa dai Like + Share. Succes!”. Acesta este mesajul cu care pagina de Facebook ”Concurs orange Romania” isi ademeneste victimele. Asadar, cu doar doua click-uri, puteai intra in cursa pentru smartphone-ul de ultima generatie.

CONCURS YODA.RO si Gameloft!  CLICK ca sa castigi un tricou cu autograful lui David Villa!

Dupa ce au dat Like, victimele s-au abonat, practic, la pagina respectiva, si vor primi in NewsFeed continutul ei, care cuprinde si link-uri periculoase. Pe de alta parte, cei care au dat Like pozei, ajuta indirect la popularizarea paginii escrocheriei.

Acum exista peste 12.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o poza, la care se adauga 10.000 de like-uri si tot atatea Share-uri pe o alta imagine a premiului.

Potrivit Birdefender, si mai ingrijorator este faptul ca primul post pe pagina contine un link catre un torrent. Deocamdata, linkul nu duce nicaieri, insa nu este exclus ca torrentul sa fie canal de raspandire al unei amenintari informatice mult mai periculoase, iar aceasta initiativa sa fie de fapt o actiune de colectare de date, adica de persoane care sa amplifice retransmiterea ulterioara.

Mecanismul de raspandire al acestei escrocherii este foarte eficient, fiind bazat pe diseminarea benevola a malware-ului. Exista doua cai prin care utilizatorii pot cadea in cursa: fie le apare pe Perete sau in Fluxul de stiri un mesaj care promoveaza concursul, fie in Fluxul lor de stiri exista un mesaj postat de un prieten, insotit o poza a premiului si de instructunile de participare.

Un mod prin care utilizatorii isi pot creste gradul de protectie in fata pericole informatice pe canalele de Social Media este sa foloseasca produsele gratuite Safego, oferite de Bitdefender. In plus, trebuie verificat site-ul oficial al firmei organizatoare si vazut daca este anuntat si acolo un astfel de concurs.

Orange Romania a emis un comunicat oficial prin care ii avertizeaza pe utilizatorii de Facebook de pericolul acestei amenintari.