Internetul e plin de capcane. Top metode sa-ti protejezi identitatea in online
Lumea virtuala este o sursa nesfarsita de informatii, un spatiu de afaceri prosper, o scena sociala foarte activa si, nu in ultimul rand, un loc in care faradelegile prospera. Si nu este vorba doar despre hackeri, ci si despre infractori din lumea reala, care abia asteapta sa-ti afle fiecare pas. Date pe care tu insuti le pui la dispozitia atacatorilor, din nestiinta sau delasare.
Media "antisociala"
In decembrie, cel mai de succes site de socializare de pe web, Facebook, a decis sa faca o mutare indrazneata. Daca pana anul trecut compania proteja cu sfintenie informatiile personale ale utilizatorilor sai, de atunci setarile de securitate au devenit deschise. Altfel spus, oricine navigheaza pe net iti poate gasi pozele, adresa de e-mail si asa mai departe.
Cine si-a personalizat optiunile pana in luna decembrie nu are de ce sa se teama, cu o exceptie: daca nu ai fost atent in momentul cand Facebook a lansat noile instrumente si ai bifat setarile "recomandate", fara sa te intrebi ce inseamna asta, vei avea neplacuta surpriza sa afli ca ti-au fost facute publice fotografiile, status-urile, link-urile. Sa nu fii, asadar, surprins daca la o simpla cautare pe Google vor aparea, printre rezultate, si pozele tale din vacante sau imagini cu copiii tai.
De altfel, si hotii recunosc ca inainte le era mult mai greu sa actioneze. Acum, stau la panda pe net si asteapta sa afle cand pleci in concediu si sa dea lovitura. Ce poti face ca sa te protejezi? In primul rand nu accepta in lista ta pe oricine. Dar, cum rolul site-urilor de socializare este tocmai sa te imprietenesti cu cat mai multi oameni, s-ar putea sa fie un scop mai greu de realizat.
Sfatul specialistilor in securitatea online ar fi atunci sa ai mai multa grija la ce postezi: spre exemplu, daca pleci in concediu, sa spui asta "in gura mare" abia dupa ce te intorci, sa nu publici informatii foarte personale, cum ar fi adresa, si cu atat mai putin sa nu incarci pe net fotografii intime. Nu stii niciodata cine te "fileaza". Ar mai lipsi doar sa spui ca ascunzi cheia sub pres si tacamul ar fi complet.
Instaleaza actualizarile si nu uita de programele antivirus
Mai nou, hackerii vizeaza simplii utilizatori de Internet. Infecteaza diverse site-uri cu malware, care se infiltreaza in calculatorul tau si fura informatii personale, transformandu-te chiar pe tine intr-un “zombie” care raspandeste spamuri si virusi in online. Mai grav este ca atacurile sunt acum aproape imperceptibile, venind de pe site-uri de incredere.
"Web-ul ofera oportunitati noi de atac" asupra simplilor utilizatori, ajutandu-i astfel pe infractorii cibernetici sa castige bani, spune Maxim Weinstein, director executiv la StopBadware, o companie nonprofit pentru drepturile consumatorilor, finantata de Google, PayPal, Mozilla etc.
Din cercetarile Google, nu mai putin de 300.000 de site-uri ar fi infectate, de doua ori mai mult fata de acum doi ani. Iar fiecare site contine mai multe pagini pline de virusi si malware. Potrivit companiei Symantec, atacurile cu ajutorul programelor malitioase s-au dublat anul trecut, ajungand la 240 de milioane. Asa ca este cu atat mai important sa te protejezi.
Internet Explorer si Firefox sunt browserele predilecte pentru atacuri. Daca folosesti versiuni actualizate constant, atunci poti fi sigur ca navighezi pe Internet in siguranta. Totusi, exista posibilitatea sa fii expus anumitor riscuri, mai ales daca utilizezi sistemul Windows, asa ca vulnerabilitatile nu pot fi acoperite decat printr-un software de securitate. Sau poti opta pentru Google Chrome, care este mai nou, mai putin cunoscut si updatat, astfel a atacurile sunt mai rare si mai dificil de organizat.
De asemenea, cautarile de pe net sunt si ele adesea infectate. Infractorii online folosesc tot soiul de tertipuri incat site-uri pline de programe malitioase sa apara in topul cautarilor. Potrivit unui studiu recent al Google, 60% dintre acestea au incercat sa distribuie virusi in calculatoarele utilizatorilor. Cei de la Google si Microsoft incearca sa inlature aceste site-uri din indexurile lor. Pana atunci, poti folosi, de pilda, add on-ul de la Firefox numit Web of Trust, care iti arata daca un link ar putea fi sau nu periculos.
Pe de alta parte, majoritatea internautilor folosesc Adobe Reader pentru fisierele in format PDF sau Adobe Flash Player. Anul trecut a fost o adevarata epidemie de atacuri ce au exploatat slabiciunile acestor programe. Dar daca esti mereu la curent cu actualizarile oferite de Adobe, nu ai de ce sa-ti faci griji. Din luna aprilie este chiar mai usor sa gasesti aceste update-uri mergand in categoria "Help" a aplicatiei si bifand "Check for Updates" in bara de meniu. In cazul in care selectezi optiunea "Automatically Install Updates", scapi de bataile de cap.
Atentie unde iti lasi numarul cardului
In sfarsit, nu crede in orice reclama! Multe dintre ele sunt malware. Cel mai popular atac de acest fel este alerta care te atentioneaza ca in calculatorul tau ar fi virusi si ca trebuie sa cumperi un software care sa te ajute sa scapi de ei. Problema este ca ti se cere sa platesti, deci sa introduci intr-un program numarul cardului si nu putini au fost cei care s-au lasat inselati astfel. In principiu, daca inchizi fereastra respectiva, ar trebui sa scapi de problema, dar ca sa fii sigur scaneaza calculatorul.