Ce se intampla cu conturile tale de pe Internet dupa moarte?
Nu s-a inventat inca formula magica a tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte. Iar conturile online ale multora dintre noi sunt mai "murdare" decat strazile din Bucuresti dupa topirea zapezii. Asa ca nu ar strica sa aflam cum ramane cu aceste alter egouri virtuale dupa ce murim si cum putem evita sa fim surprinsi cu garda jos.
Te-ai intrebat vreodata ce se intampla cu conturile tale de e-mail si de pe diverse retele de socializare daca mori? Stii cine poate obtine acces la ele si, implicit, la informatii strict personale? Fiecare companie are propria politica in astfel de cazuri.
In octombrie anul trecut, Max Kelly, seful departamentului de securitate al companiei Facebook, anunta ca profilurile utilizatorilor decedati vor fi transformate in "memoriale". Astfel, orice incercare de logare in cont este blocata, in timp ce wall-ul ramane activ, pentru ca prietenii si familia sa poata lasa mesaje de condoleante.
Decizia Facebook nu a venit la intamplare, ci dupa un update al paginii principale, care a facut ca numerosi utilizatori sa primeasca tot felul de invitatii de la prieteni care nu mai erau printre noi.
Pentru a evita eventuale glume proaste, nu este atat de usor sa transformi un cont intr-un memorial. Rudele sau apropiatii trebuie sa completeze un formular (cel din imaginea de mai jos) si sa trimita un link catre un necrolog sau catre alte informatii care sa confirme moartea utilizatorului. Totusi, daca familia prefera asa, contul poate fi sters definitiv.
Gmail
In schimb, daca ai un cont Gmail, ruda cea mai apropiata va avea acces la mesajele tale electronice dupa moarte. De asemenea, contul va ramane activ pentru totdeauna, cu aceeasi precizare ca, daca familia cere asta, el poate fi sters.
Pentru ca un apropiat sa poata obtine controlul deplin asupra contului celui decedat, va trebui sa trimita un fax sau un e-mail la Google, in care sa precizeze ca este mostenitor sau reprezentant legal, sa trimita prin intermediul postei electronice o conversatie completa avuta in trecut pe e-mail cu persoana decedata, dovada decesului si asa mai departe. Mai multe detalii despre cum poate fi acceasat contul unui utilizator care a murit gasesti chiar pe pagina Gmail.
Yahoo Mail
Yahoo are o politica mai stricta, in sensul ca nimeni nu iti poate citi email-urile, daca nu stie parola sau nu reuseste sa o reseteze. Asadar, daca vrei sa iti pastrezi bine secretele, Yahoo este cea mai buna alegere din acest punct de vedere. Yahoo Mail nu permite nimanui altcuiva in afara de tine sa iti acceseze contul, dar accepta ca el sa fie sters.
Atentie! In caz de deces, conturile raman active pana cand familia cere sa fie sterse sau pana ce site-urile respective le sterg automat, din cauza ca nu au mai fost folosite de foarte mult timp. Asta daca le sterg. Ramase online, ar putea fi doar o bomba cu efect intarziat, in cazul in care folosesti aceeasi parola pentru toate conturile tale virtuale, pe care cineva ar putea sa o ghiceasca sau sa o reseteze la un moment dat.