Apple sparge chiar si embargoul. Vanzarile de iPhone si iPod in Iran bat toate recordurile
In pofida sanctiunilor dure impuse de mai multi ani Iranului din cauza programului nuclear, vanzarile de produse Apple pe aceasta piata sunt in crestere puternica, numai in capitala Teheran fiind active circa 100 de magazine care comercializeaza deschis produse ale gigantului IT american.
Noile ipad-uri, iphone-uri, iPod-uri, laptopuri si PC-uri au in foarte multe cazuri preturi doar usor mai mari decat cele din Statele Unite si mai mici decat in Europa, potrivit CNBC.
Dezvoltarea afacerilor cu produse Apple in Iran subliniaza limitele sanctiunilor economice impuse de SUA si alte tari. Sanctiunile ar trebui sa descurajeze programul nuclear al Iranului, despre care oficialii de la Teheran afirma ca este pasnic, in timp ce tarile occidentale suspecteaza ca are obiective militare. Companiilor americane le este interzis sa vanda bunuri sau servicii in Iran fara o autorizatie speciala.
In timp ce sanctiunile s-au concentrat asupra industriei petroliere si bancare din Iran, precum si asupra companiilor si persoanelor asociate cu programul nuclear, produsele de consum si echipamentele IT din SUA se afla intr-o cu totul alta situatie. Chiar daca sunt interzise, descurcaretii comercianti iranieni continua sa le importe folosind canale comerciale alternative din Orientul Mijlociu si chiar din regiuni mai indepartate.
In timp ce la un moment dat iPhone-urile si iPad-urile erau rare si foarte cautate in Iran, in prezent reprezinta ceva normal pentru cei care si le permit.
Site-ul Apple Iran este o copie aproape fidela a celui al grupului american, cu mentiunea "Acest site nu este in niciun fel afialiat Apple Inc". Grupul american a incercat sa inchida site-ul, potrivit unei surse apropiate situatiei.
In pofida sanctiunilor, afacerile merg bine, intrucat iranienii iubesc tehnologia. Totusi, importul produselor Apple este dificil si riscant. Sanctiunile tot mai stricte asupra sectorului financiar fac problematice livrarile directe, mai ales in cazul cantitatilor mari.
Pot fi folosite rute alternative, cu puncte de tranzit in Dubai sau Turcia, insa cresc si costurile. Vamile iraniene taxeaza, de asemenea: 4% pentru dispozitivele portabile si 60% pentru componente mai mari.
Chiar si asa, preturile raman competitive cu cele ale dealerilor Apple din afara Iranului. Un MacBook Pro cu cea mai simpla configuratie costa in iulie circa 1.250 de dolari in Teheran, fata de 1.200 pentru modelul usor imbunatatit la New York. Pretul este mult mai mic decat in multe din capitalele europene, potrivit CNBC. Cursul volatil al monedei iraniene fata de dolar inseamna, insa, ca preturile se pot schimba in fiecare zi.
Pe acelasi subiect: