Noul model va avea un ecran cu diagonala de 7-8 inci, comparativ cu actuala versiune de 9,7. Micuta tableta nu va dispune de un display cu rezolutie mare de tip Retina, asa cum cei de la Apple si-a obisnuit utilizatorii la ultima versiune, ci va avea acelasi numar de pixeli ca ipad-ul, inainte de upgradarea din luna aprilie, informeaza Bloomberg.

Shaw Wu, analist la Sterne Agee & Leach , a declarat ca un iPad mai mic si cu un pret scazut ar putea distruge ambitiile celor de la Google, Microsoft si Amazon de a castiga teren pe piata avansata a tabletelor. “Acesta ar putea fi cel mai mare cosmar al competitorilor. Mingea se afla acum in terenul celor de la Apple”, a adaugat Wu.

Cu privire la pret nu s-a facut niciun comentariu,.Probabil va fi mult mai mic decat cel al iPad2, care momentan poate fi achizitionat cu 399 de dolari. Ar putea fi insa apropiat de pretul recent-lansatei tablete Nexus 7 si al Kindle Fire: 199 de dolari.

De la lansarea din aprilie 2010 a iPad-ului, Apple a dominat piata tabletelor, asteptandu-se ca anul acesta sa ajunga la valoarea de 66,4 miliarde de dolari. Conform companiei Gartner, Apple detine 61 de procente din piata de specialitate. Un alt avantaj al companiei este acela ca detine mai mult de 225.000 de aplicatii care au fost create, in mod special, pentru actualul iPad.

Co-fondatorul Apple, Steve Jobs, vorbea cu scepticism despre tabletele mai mici.  Inainte sa moara in octombrie, el a declarat ca actuala marime a iPad-ului este cea minima necesara pentru a asigura utilizatorilor o buna experienta si pentru a permite instalarea de aplicatii atractive.

Se presupune ca Apple va anunta iPad-ul mai mic in luna octombrie.