In ultimul an actiunile Apple aproape ca si-au dublat valoarea, stimulate de frenezia pentru celebrele iGadgeturi - iphone, iPad, iPod sau MacBook.

Practic, "Apple a crescut intr-un an cat altii in 10". A devenit astfel cea mai valoroasa companie din Statele nite, detronand Exxon Mobil. Mai tarziu a reusit sa depaseasca rand trei praguri de capitalizare – de 400, 500, respectiv 600 miliarde de dolari.

Cea mai valoroasa companie din lume. Cu lichiditatile sale poate cumpara chiar si Grecia

Ultimul prag, cel de 600 miliarde de dolari, a fost atins in deschiderea sedintei de tranzactionare de acum o saptamana. Atunci, actiunile Apple au atins un maxim istoric de 644 dolari/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei era de 600,4 miliarde de dolari.

Dupa ce Goldman Sachs si-a urcat pretul-tinta pe urmatoarele 12 luni pentru Apple de la 660 la 700 dolari, Brian White, analist la Topeka Capital Markets a spus recent ca titlurile Apple vor atinge 1.001 dolari in decursul urmatoarelor 12 luni. Lucrurile au inceput insa sa mearga prost chiar pe 10 aprilie. Apple pierdea deja teren, iar pana la sfarsitul sesiunii de tranzactionare, pretul actiunilor Apple s-a retras cu 2,4% (peste 15 dolari), pana la 628,44 dolari.

Au urmat apoi doua zile de scaderi relativ usoare, insa in sedintele de vineri si de luni scaderile s-au accentuat. Totul a culminat cu deprecierea accentuata de luni, cand Apple a pierdut 4,2% (25 dolari/actiune), inchizand la 580,13 dolari.

La ora actuala, capitalizarea Apple este de 540,9 miliarde dolari, cu 60 miliarde sub nivelul maxim absolut atins in urma cu patru sesiuni.

In ultima perioada tot mai multi analisti au atras atentia asupra unei bule care sta sa se sparga la Apple. Sa inceapa oare declinul gigantului american sau sa fie vorba despre o corectie a profiturilor pe pietele de capital?