Actiunile companiei au crescut cu pana la 22% vineri la Paris, transmite Bloomberg.

Grupul format in 2006 prin fuziunea Alcatel cu Lucent Technologies a incheiat astfel o campanie de trei ani care a avut ca obiectiv revenirea la profit.

Alcatel-Lucent vrea sa obtina incepand din acest an venituri suplimentare semnificative din licentierea celor 29.000 de brevete pe care le detine, care vizeaza in principal industria telecom, tehnologii de linie fixa si wireless.

Strategia este similara cu cea adoptata de compania rivala Ericsson, producatorii de echipamente pentru telecomunicatii fiind afectati pe de o parte de scaderea cererii din partea operatorilor si, pe de alta parte, de concurenta dura din partea rivalilor din China, precum Huawei, care au reusit sa castige in ultimii ani "felii" substantiale din piata.

Inaintea profitului din 2011, Alcatel-Lucent a acumulat timp de cinci ani pierderi de aproape 10 miliarde euro.

Compania a vandut numeroase active pentru a reveni pe profit, inclusiv o participatie la producatorul de echipamente destinate industriei aeronautice Thales. In trimestrul al patrulea, Alcatel-Lucent a vandut divizia de software pentru call-center catre fondul Permira Advisers petnru 1,5 miliarde de dolari, insa castigul va fi bugetat in primul trimestru al acestui an.

Ericsson a anuntat in ianuarie scaderea profitului din cauza cererii in declin din America de Nord, actiunile companiei coborand cu 14% in ziua comunicarii datelor.

Nokia Siemens Networks, un alt nume important in industria echipamentelor pentru telecomunicatii, a anuntat in noiembrie ca va concedia 17.000 de angajati, 23% din forta de munca.

Citeste si:

Pentru fanii Apple: cand isi va face aparitia iPad 3 si cu ce vine nou pe piata