Perspectivele economice negative si impactul noilor masuri de austeritate pot afecta veniturile OTE si generarea de capital, desi conducerea ia masuri pentru ajustarea costurilor, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, anunta Reuters.

"Anticipam ca performantele operationale ale OTE vor continua sa fie grav afectate de conditiile macroeconomice adverse, de concurenta intensa pe toate segmentele si necesitatea tot mai mare de reducere a costurilor, in timp ce veniturile scad substantial", a spus Carlos Winzer, vicepresedinte la Moody's si analist principal pentru OTE.

Winzer a aratat ca acesti factori, ca si reducerea consumului intern, "datorati" noilor masuri de austeritate, vor continua sa afecteze veniturile OTE, generarea de capital, situatia financiara a grupului peste nivelul de toleranta al ratingului anterior.

Moody's a notat faptul ca membrii conducerii continua sa aplice masuri de reducere a costurilor.

Agentia a luat totodata in considerare sprijinul de care beneficiaza OTE din partea actionarului german Deutsche Telekom, care detine o participatie de 40% la operatorul elen.

Moody’s anticipeaza ca principalele activitati ale OTE vor inregistra in acest un declin de doua cifre al veniturilor, ceea ce va accentua trendul negativ de anul trecut, cand a avut loc o scadere de 8%.

OTE va continua sa reduca cheltuielile operationale si sa limiteze cheltuielile de capital la aproximativ 650 milioane de euro.

Totusi, marja EBITDA (a profitului inainte de deducerea dobanzilor, impozitelor, deprecierii si amortizarii) va scadea in continuare, posibil cu circa doua puncte procentuale, iar fluxul de capital generat va fi sub presiune.

Riscurile sunt amplificate de incertitudinile privind capacitatea viitoare a companiei de a genera capital si impactul mediului de afaceri foarte dificil din Grecia.

OTE a acoperit necesarul de refinantare pentru 2012, dar compania are datorii de circa 2 miliarde de euro care ajung la maturitate in 2013.

Pozitia OTE pe piata pare solida, iar datoriile sunt sustenabile, dar accesul companiei pe piata financiar-bancara ar putea fi in continuare dificil, ceea ce amplifica riscurile.

Perspectiva negativa a ratingului reflecta incertitudinile ridicate privind conditiile macroeconomice din Grecia, precum si absenta unor perspective de redresare sustenabila a situatiei financiare a OTE pe termen mediu.

In Grecia, OTE are 3,7 milioane de abonati la servicii de telefonie fixa, 1,2 milioane abonati pentru conexiuni broadband si aproape 7,7 milioane de clienti pentru telefonie mobila.

Compania mai ofera servicii de telecomunicatii clientilor din Albania, Bulgaria, Serbia (unde detine o participatie minoritara importanta la Telekom Srbija) si Romania.

OTE controleaza in Romania grupul Romtelecom si subsidiarele locale ale operatorului de telecomunicatii mobile Cosmote si retailerului Germanos.

In 2010, OTE a avut venituri totale de 5,5 miliarde de euro si un profit EBITDA de 1,7 miliarde de euro.

Citeste si:

Turistii afectati de falimentul agentiilor si-ar putea recupera banii in 15 zile

Ziua Z pentru omul de 400 de milioane de dolari. 5 feluri in care ar putea arata iPhone 5 GALERIE FOTO