Concediul pentru cresterea copilului iti diminueaza pensia. Afla aici de ce!
Chiar daca statul ofera facilitati mamelor care aleg sa intre in concediul de doi ani pentru cresterea copilului, acest lucru are consecinte negative asupra pensiei femeilor. Si asta pentru ca, desi mamele primesc in aceasta perioada 85% din veniturile din ultimul an, la punctajul de pensie se ia in calcul doar 25% din salariul mediu pe economie.
In aceasta situatie, sindicatele sustin ca femeilor care beneficiaza de acest concediu pentru unul sau mai multi copii in perioada activa, pensiile li se diminueaza in consecinta. De aceea, Cartel Alfa propune, ca amendament la noua lege a pensiilor, ca punctajul pentru mame sa se calculeze luandu-se in considerare macar 50% din salariul mediu, daca nu valoarea indemnizatiei pe care femeia o primeste pe parcursul celor doi ani.
“Nu se poate face un calcul estimativ referitor la cat pierd la pensie mamele care intra in concediul pentru cresterea copilului. Cert este ca femeile care au salarii cu mult mai mari fata de salariul mediu sunt cele mai afectate. Chiar si cele care sunt platite cu salariul minim pe economie au de pierdut, pentru ca 25% din salariul mediu este mai putin chiar si decat salariul minim de 600 de lei”, a explicat, pentru incont.ro, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
Tot ca forma de protectie a mamelor si pentru incurajarea natalitatii, sindicatele mai propun si reducerea varstei de pensionare cu cate un an pentru fiecare copil nascut. Astfel, in conditiile in care Cartel Alfa propune ca varsta de pensionare, atat pentru femei, cat si pentru barbati, sa fie de 63 de ani, mamele care nasc un copil ar trebui sa iasa la pensie la 62 de ani, cele cu doi copii, la 61 de ani, iar cele care au peste trei copii sa poata iesi la pensie la 60 de ani. In proiectul legii pensiilor, Ministerul Muncii propune insa ca varsta standard de pensionare sa se egalizeze la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, fara niciun fel de facilitati pentru mame.
Potrivit legislatiei in vigoare, in perioada concediului pentru cresterea copilului pana la doi ani (sau trei ani, in cazul copilului cu handicap), mamele primesc lunar 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat. Punctajul la pensie, insa, se stabileste luandu-se in calcul 25% din salariul mediu pe economie. Asta inseamna ca pentru cei doi sau trei ani in care stau acasa, mamele primesc 0,25% dintr-un punct de pensie in fiecare luna. Si asta din cauza faptului ca perioada in care sta acasa, desi mama nu contribuie la bugetul de pensii, se constituie vechime in munca la stabilirea pensiei.
Amendamentele propuse de sindicate se vor discuta, astazi, la Ministerul Muncii, incepand cu ora 15.00.
Pe acelasi subiect: