Ministerul Muncii a elaborat un proiect de act normativ care stabileste metodele prin care se vor calcula salariile bugetarilor, in conditiile in care legea salarizarii contine mai multe ambiguitati. Sindicalistii sustin insa ca in cazul celor platiti cu salariul minim pe economie, proiectul nu stabileste foarte clar cum se fac majorarile de la 600 la 705 lei.

“Desi in legea unitara de salarizare se prevede cresterea tuturor salariilor mai mici de 705 lei, in 2010, in proiectul prezentat astazi se vorbeste de venituri, si nu de salarii. Adica daca cineva are un salariu mai mic de 705 lei, dar care cumulat cu alte sporuri depaseste aceasta valoare, salariul ramane la nivelul de anul trecut”, a declarat vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simon Hancescu.

Proiectul propus de Ministerul Muncii prevede ca majorarea salariilor mai mici de coeficientul 1 din legea unitara se va face “numai pentru veniturile mai mici de 705 lei, fara ca in mod cumulat cu sporurile si indemnizatiile acordate sa fie depasita aceasta valoare".

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a explicat, pentru incont.ro, ca va verifica daca nu cumva proiectul de hotarare incalca prevederile legii, adaugand insa ca “daca salariul de baza adunat cu sporurile depaseste valoarea de 705 lei, atunci nu se aplica majorarea”.

Proiectul mai prevede si ca niciun venit nu scade fata de luna decembrie 2009. In cazul in care sporurile depasesc 30% din totalul veniturilor sau daca unele sporuri au fost eliminate, se acorda o indemnizatie de compensare, care va ridfica veniturile la nivelul de anul trecut.

Simion Hancescu a mai spus ca in urma eliminarii unor sporuri si a salariului de merit si a neplatii orelor suplimentare, pe tot sectorul bugetar, se face o economie de 7%.