Folosind  in mod constant diverse electrocasnice, lampa, televizorul si alte aparate, patru persoane intr-un apartament cu trei camere platesc in medie o factura lunara de 100 de lei. Adica o factura umflata cu 6 lei din 2012 incoace, bani pe care Enel nu a reusit sa ne lamureasca in ce mod ii vom primi inapoi.

Agentia Nationala pentru Reglementarea in Energie a descoperit ca din anul 2012 romanii au fost taxati de doua ori. Cu toate ca fusesera emise certificatele verzi care ar fi trebuit sa reduca pretul energiei, abonatii Enel plateau catre companie facturi la fel de mari.

Procurorii anticoruptie au banuiala ca Sorin Dumbraveanu, vicepresedintele ANRE, Gheorghe Ciubotaru, asociatul firmei Electroalfa si Florin Gugu, directorul Enel ar fi pus la cale aceasta frauda. Dumbraveanu si Ciubotaru sunt acuzati de luare de mita, iar Gugu de dare de mita.

In loc sa reduca facturile, cei trei ar fi pastrat aceleasi tarife, iar banii care veneau in plus i-ar fi redirectionat catre o firma privata. Aceasta, pe numele ei ElectroAlfa, a fost platitia sa efectueze lucrari de modernizare a unor linii de tensiune in Calarasi. Firma sustine insa ca a castigat licitatia pentru efecturarea lucrarilor in mod legal.

Comunicat ElectroAlfa
 "In ceea ce priveste contractul (...) mentionam ca acesta este adjudecat printr-o procedura de licitatie electronica publicata pe SEAP, procedura complet transparenta, criteriul de adjudecare fiind cel al pretului minim."  

Procuorii spun ca pentru a acoperi infractiunea, Enel a facut o reducere la factura, insa de numai 1,3%, bani care au inceput sa fie rambursati oamenilor de la 1 iulie 2013.

Printr-un comunicat de presa reprezentantii Enel precizeaza:

"Verificam datele continute de comunicatul de presa publicat de DNA. Colaboram cu autoritatile pentru a clarifica situatia si, avand in vedere stadiul investigatiei, nu putem oferi alte informatii in acest moment".

Si ANRE a anuntat ca institutia coopereaza cu autoritatile pentru lamurirea situatiei. De altfel, au fost controlati de 1267 de ori si au fost sacntionati de 386 de ori.

"Enel respecta principiile prevazute de legislatie, sunt tehnic si legal argumentate, profesionist intocmite si nu favorizeaza niciun operator, potrivit institutiei." a mai precizat ANRE.