Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat joi, intr-un comunicat de presa, ca omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmarit penale pentru doua infractiuni de dare de mita.

Potrivit procurorilor, Dan Adamescu ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri este actionar.

"In cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan", se arata in ordonanta de efectuare a urmaririi penale, citata de Mediafax.

Omul de afaceri Dan Adamescu s-a prezentat joi la DNA, fiind citat de procurori dupa ce miercuri au fost facute perchezitii la locuinta si la sediile unor firme ale sale, in dosarul in care patru judecatori sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa.

Dan Adamescu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 10.15 si nu a dorit sa faca nicio declaratie.

Unul dintre avocatii lui Dan Adamescu s-a sinucis, marti, la metrou

Barbatul care s-a sinucis, marti, la statia de metrou Universitate s-a dovedit a fi unul dintre avocatii omului de afaceri Dan Adamescu. Acesta urma sa fie citat ca martor in dosarul in care au fost arestati cei 4 judecatori, acuzati de coruptie.

Conform acuzatiilor procurorilor anticoruptie cei 4 magistrati isi alegeau ce dosare de insolventa sa judece sau ofereau informatii din aceste dosare persoanelor direct interesate. In toate cazurile, ei ar fi primit bani sau bunuri sub forma de mita.

Procurorii DNA au perchezitionat, miercuri, locuinta omului de afaceri Dan Adamescu, dar si alte opt sedii de firme. Este vorba despre o vila impresionanta situata pe bulevardul aviatorilor din capitala. A fost locuinta lui Gheorghe Maurer, prim-ministru in perioada lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

Anchetatorii au controlat si firmele lui Dan Adamescu printre care si sediul Astra Asigurari. Omul de afaceri detine printre altele magazinul Unirea, echipa de fotal Otelul Galati si trustul de presa Romania Libera.

Actiunea de miercuri a avut loc in cadrul dosarului de coruptie in care patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti au fost arestati. Acestia sunt acuzati ca au luat decizii in dosare de insolventa in functie de mita pe care ar fi primit-o.

Dan Adamescu a avut pe rolul unei instante a tribunalului un dosar in care o societatie comerciala ii cerea insolventa. Omul de afaceri a castigat procesul si magistratii nu au dat curs solicitarii. Nu este exclus ca acest conflict comercial sa faca obiectul investigatiei DNA. Dan Adamescu nu a putut fi contactat pana la ora transmiterii acestei stiri.

Printre cei chemati sa dea explicatii la parchet se numara si avocatul George Dumitru, care l-a reprezentat pe Adamescu in diverse procese civile.

Conform acuzatiilor procurorilor anticoruptie, cei 4 magistrat isi alegeau ce dosare de insolventa sa judece sau ofereau informatii din aceste dosare persoanelor direct interesate. In toate cazurile, ei ar fi primit bani sau bunuri sub forma de mita.