Horea Uioreanu a parasit, miercuri seara, sediul DNA Cluj intr-o masina a institutiei, urmand sa fie dus in arestul Politiei Judetene.

In acelasi dosar a fost retinut miercuri seara, conform surselor citate, si omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care a realizat noua pista a Aeroportului "Avram Iancu" din Cluj.

Uioreanu si Bene vor fi prezentati, joi, Curtii de Apel Cluj cu propunere de arestare preventiva.

De asemenea, secretarul CJ Cluj, Simona Gaci, audiata in calitate de martor, a declarat, miercuri seara, la iesirea de la DNA Cluj, ca a dat declaratii in legatura cu o platforma care urmeaza sa fie construita la aeroportul din Cluj.

La randul sau, consilierul judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj, audiat tot in calitate de martor, a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca a fost chestionat cu privire la un contract de sponsorizare de 5.000 de euro din campania electorala.

Presedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a fost dus la audieri, miercuri dupa-amiaza, dupa ce in cursul zilei la institutie si la locuinta sa au avut loc perchezitii ale procurorilor anticoruptie.

Potrivit DNA, Uioreanu este urmarit penal pentru cinci infractiuni de luare de mita, dintre care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv sapte acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator (doua acte materiale) si complicitate la spalare de bani, mai scrie Mediafax.

In acelasi dosar este urmarit penal si omul de afaceri Vasile Pogacean, asociat si administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru doua infractiuni de dare de mita, ambele in forma continuata (10 acte materiale, respectiv doua acte materiale). Vasile Pogacean a fost retinut si va fi prezentat Curtii de Apel Cluj, cu propunerea de arestare preventiva.

DNA sustine ca exista probe potrivit carora presedintele CJ Cluj, omul de afaceri Vasile Pogacean si alte persoane ar fi comis fapte de coruptie, "in contextul alocarii unor resurse bugetare de la bugetul Consiliului judetean Cluj pentru plata unor contracte finantate de institutia judeteana, respectiv pentru incheierea de noi contracte sau acte aditionale la acestea, pentru organizarea de licitatii trucate, scopul urmarit fiind de a obtine foloase materiale necuvenite".

Din probele de la dosar rezulta, potrivit DNA, ca in perioada aprilie 2013-mai 2014, Uioreanu i-a cerut lui Pogacean sa-i dea mita 693.224 lei, reprezentand 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de sef al CJ Cluj, sa aloce sumele vizate de omul de afaceri.

Pentru 2014, potrivit celor convenite de Uioreanu cu Pogacean, pentru lucrari realizate de SC Sinai in comunele Bontida si Fizesul Gherlii au mai fost alocate, in mod preferential, fonduri de la bugetul Consiliului Judetean Cluj in cuantum de 1.447.497 lei.

In schimbul acestor alocari bugetare, in perioada aprilie 2013-mai 2014, Vasile Pogacean i-ar fi dat mita lui Horea Uioreanu 174.500 lei.

Potrivit DNA, in aceasta cauza au fost facute, miercuri, perchezitii la 11 adrese din Cluj-Napoca, la domiciliile unor persoane, la sediile unor societati comerciale si la institutii publice, intre care sediul Consiliului Judetean Cluj, Aeroportul Cluj, Facultatea de Constructii, locuinta sefului CJ Cluj, Horea Uioreanu, a sefei Directiei de Dezvoltare si Investitii de la Consiliul Judetean Cluj, Mariana Ratiu, si a consilierului judetean Ioan Petran, presedinte al PNL Cluj-Napoca si conferentiar la Facultatea de Constructii a Universitatii Tehnice din Cluj.

Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Constructii SA, firma care care a construit noua pista a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat de cercetarile din acest dosar.

Horea Uioreanu, aflat la primul mandat de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, este membru al PNL din 1990, iar pentru o perioada a condus filiala municipala Cluj-Napoca a PNL, apoi a fost vicepresedinte al organizatei judetene.