Viata in exil a Regelui Mihai, urmarita pas cu pas de Securitatea comunista. Ce contine Dosarul 6096, despre subiectul Rex, Leon sau Strainul
Exilul de aproape o jumatate de veac al Regelui Mihai nu a insemnat doar interdictia de a reveni in tara pe care a condus-o in doua randuri. Securitatea comunista l-a urmarit pas cu pas. Iar la Bucuresti, Directia"Dezinformare" a fostei politii politice a avut mare grija sa-l denigreze pe fostul monarh. I se spunea codificat Rex si Leon, iar din 1975, si Strainul.
Prima nota informativa despre regele Mihai este datata 31 decembrie 1947. Era surprinsa starea de spirit din Capitala, a doua zi dupa ce regele fusese silit de comunisti sa renunte la tron. Ingrijorarea cu privire la simpatia bucurestenilor pentru monarh, dar si cererea ambasadorului Marii Britanii de a i se permite sa paraseasca Romania, se regasesc in document.
Dosarul suveranului roman a primit de la Securitate indicativul "6096", una dintre primele insemnari fiind despre casatoria cu Ana de Bourbon. Documentele surprind si "cariera" regelui, in exil: la inceput, proprietarul unei ferme de pasari, Mihai I s-a angajat apoi ca pilot de incercare, a devenit patron al unei firme care producea aparatura de zbor si, in cele din urma, broker. Totul sub lupa securitatii care il denigra, in plan intern, prin toate mijloacele, lansand teoria averii colosale pe care ar fi luat-o din Romania.
Notele contin si episoade de-a dreptul hazlii. Intr-o adresa din 1973, scrie negru pe alb ca cea de-a doua fiica a regelui - Elena - se va casatori cu Printul Charles al Marii Britanii, fiul Reginei Elisabeta a II-a.
Regele Mihai a stiut mereu ca este filat pentru ca il informau serviciile de contraspionaj elvetian in legatura cu infiltrarile din anturaj.
Multe dintre filele din Dosarul 6096 au fost expuse la Biblioteca Nationala, sub coordonarea lui Mihai Demetriade, cercetator la CNSAS.
Mai multe despre:
#Regele Mihai#securitate
Pe acelasi subiect: