Infuzia de capital a fost propusa de adminstratorul special al Astra, KPMG Advisory, si avizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Actionarii au delegat atributia de majorare a capitalului social in etape succesive catre administratorul special sau directoratul societatii, dupa caz. Aceasta masura are ca finalitate imbunatatirea indicatorilor prudentiali ai societatii", potrivit unui comunicat al KPMG Advisory.

Astra este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamescu prin The Nova Group Investments Romania SA, care detine 72,68% din actiunile Astra, si Epsilon Estate Provider SRL - 27,02%.

In prezent, compania de asigurari are un capital social de 192,7 milioane de lei.

"Succesul planului de redresare propus de noi si aprobat de ASF este intr-o foarte mare masura dependent de sustinerea lui de catre actionarii Astra. In conformitate cu legislatia in vigoare, fara aceasta aprobare a AGEA el nu ar fi putut fi dus la indeplinire oricat de favorabil ar fi fost companiei, pietei si asiguratilor, dar aprobarea este doar primul pas spre implementare. Asteptam in continuare sustinerea planului de catre actionarii existenti ai Astra, asa cum de altfel acestia si-au manifestat intentia pe parcursul dezbaterilor din timpul AGEA, prin subscrierea si aportarea din prima faza imediata, a capitalului social, care urmeaza sa fie majorat cu o suma de aproximativ 70 de milioane lei", au declarat reprezentantii KPMG Advisory.

In cadrul sedintei desfasurata luni, actionarii asiguratorului au decis revocarea auditorului statutar si numirea noului auditor, Deloitte Audit SRL.

Potrivit Mediafax, ASF suspecteaza Astra Asigurari ca a subestimat in mod voit daunele pe care ar putea sa le plateasca, astfel ca rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decat era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al institutiei, pe baza caruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Potrivit raportului prezentat de ASF, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei.

ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

ASF a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

Astra este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti. Piata asigurarilor generale si de viata a depasit 8 miliarde de lei in 2013.