Universitatile de medicina de la noi, raiul studentilor slab pregatiti
Universitatile de medicina din Romania sunt raiul studentilor francezi nepregatiti - asta cred organizatiile doctorilor, dar si ziaristii din Franta. Acestia spun ca 85% dintre studentii lor la medicina abandoneaza dupa primul an de studiu, iar salvarea lor sunt universitatile de la noi, care ii primesc doar pe baza de dosar. In replica, rectorii spun ca strainii au tot dreptul sa isi faca studiile aici, iar cei care nu fac fata se autoexclud.
La Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj, invata 262 de studenti francezi. Unul dintre ei a ajuns in anul doi la Stomatologie. A incercat sa urmeze aceeasi scoala in Franta de doua ori, insa de fiecare data a picat.
Si Adrien a venit tot din Franta ca sa studieze in Romania. "In Franta este diferit. Este un examen stupid. Cand am venit nu am dat un examen, insa aici avem un examen in fiecare semestru foarte, foarte dificil, aproape la fel ca in Franta", spune el.
Francezii care vin la Cluj studiaza primii trei ani in limba lor. Abia din anul patru romana devine limba principala. Platesc o taxa de 5.000 de euro, iar admiterea se face in baza dosarului.
"Aceste dosare sunt evaluate in prealabil. Jumatate, pe care le-am primit pe linie franceza, au fost acceptate. Din punctul de vedere al calitatii studentilor putem spune ca sunt printe cei mai buni studenti pe care ii avem", sustine prof. dr. Constantin Ciuce, rector al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hateganu din Cluj.
La Iasi, in schimb, doar cativa francezi se straduiesc sa urmeze medicina, facultate pentru care au platit tot 5.000 de euro, la fel ca la Cluj.
La Timisoara, francezii pot fi numarati pe degetele de la o mana. Si taxa este cu 1.000 de euro mai mica.
Reprezentantii Ministerului Educatiei nu pot interveni in organizarea admiterii la aceste universitati, pentru ca scolile au autonomie. In plus, orice student din Uniunea Europeana are dreptul sa invete la orice facultate a unei tari membre.
Mai mult, anual, intre 4 si 8% dintre absolventii de medicina pleaca din tara, ceea ce demonstreaza totusi ca scoala romaneasca este foarte buna.