Potrivit studiului IRES, doua treimi dintre romani sustin ca fac ore suplimentare, jumatate dintre acestia fiind obligati sa vina la munca sui in weekend.

Mai mult de jumatate dintre salariati stau peste program voluntar, moldovenii si absolventii de facultate facand cel mai des acest lucru.

Orele suplimentare efectuate voluntar sunt o consecinta a faptului ca jumatate dintre romani considera ca le-ar fi foarte greu sa-si gaseasca un nou loc de munca, in cazul in care ar fi demisi. Dintre acestia, mai mult de doua treimi sunt absolventi de facultate.

In ceea ce priveste actualul loc de munca, aproape 60% dintre respondenti spun ca sunt multumiti de jobul pe care il au si de salariu. Studiul IRES mai arata si faptul ca salariatii romani se inteleg foarte bine cu colegii de serviciu si majoritatea (85%) sunt multumiti de programul de munca.

Dintre actualii angajati, doar 15% declara ca sunt in momentul de fata in cautarea unui alt loc de munca, un sfert dintre acestia fiind absolventi de studii medii. Totodata, peste o treime considera ca au sanse de promovare in acest an la actualul loc de munca.

Cei mai multi dintre angajatii romani considera ca legislatia nu-i protejeaza sau ca legile nu sunt respectate, de aceea aproape un sfert nu ar face nimic in caz de abuz. O treime ar depune o plangere la conducerea companiei, doar 16% fiind dispusi sa se adreseze ITM-ului si doar 12% instantei.

Cu toate acestea, majoritatea celor care sunt in cautarea unui loc de munca ar fi dispusi sa faca orice sacrificiu pentru a fi angajati, chiar cu incalcarea legislatiei muncii. Mai mult de jumatate s-ar multumi cu un salariu mai mic decat s-ar astepta, trei sferturi ar fi dispusi sa munceasca peste program, iar 76% ar accepta o slujba sub nivelul lor de competente.