Vrei sa emigrezi? Peste 1,1 milioane de romani au ales deja Italia! Video!
Numarul romanilor din Italia a ajuns la cel putin 1.165.000 de persoane, comunitatea conationalilor nostri ocupand primul loc in Peninsula si locul doi ca numar de imigranti in spatiul UE, dupa turci, arata un raport al organizatiei Caritas. Ierarhia s-ar putea schimba insa oricand!
La ora actuala, estimarile arata ca numarul imigrantilor romani din statele membre ale UE a ajuns la cel putin 2,3 milioane de persoane (80% in Italia ÅŸi Spania) si i-am putea depasi in curand pe turci cu 2,4 milioane de persoane plecate sa aiaba o viata mai buna in tarile Uniunii Europene.
Datele prezentate mai sus sunt cuprinse in studiul 'Romanii din Italia, intre respingere si acceptare", prezentat joi la Accademia di Romania din Roma de catre organizatiile Caritas Italia si Caritas Romania, care apartin Bisericii Catolice.
”In prezent, turcii raman prima comunitate de imigranti din UE cu 2,4 milioane de membri, dar romanii se plaseaza pe locul doi, cu 2,3 milioane, avand o crestere semnificativa in ultimii doi ani si o tendinta de recuperare accelerata fata de turci”, a declarat un reprezentant al centrului de studii despre imigratie al Caritas Italia, sociologul Antonio Ricci.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica din Italia, la sfarsitul anului 2009 in Peninsulă erau inregistrati care rezidenti 953.000 de romani, iar alti circa 50.000 in asteptarea formalizarii documentelor de rezidenta.
"Cei mai multi dintre romani au intentia ferma de a se integra in Italia, unde au reusit sa depaseasca o situatie economica nesatisfacatoare, muncind si creand firme, demonstrand recunostinta si atasament pentru tara care i-a primit", arata raportul Caritas.
Realizatorii raportului mai subliniaza faptul ca 700.000 de romani muncesc oficial in Italia si 28.000 detin companii in Peninsula.
Ce fac romanii in Italia
Cei mai multi dintre romanii plecati din tara in cautarea unei vieti mai bune si ajunsi in Italia lucreaza in constructii, sunt ingrijitori si menajere sau isi desfoara activitatea in agricultura. O parte dintre ei sunt angrenati si in sistemul medical italian, dar in niciun caz nu putem vorbi despre acelasi numar de oameni ca in Franta, tara in care avem o prezenta foarte puternica in industria de sanatate.
Astfel, si in Italia avem asistente medicale si medici, dar mai degraba asistente decat medici!
Exista si conationali care si-au infiintat firme, iar majoritatea sunt in constructii, la care au angajat alti romani si impreuna obtin contracte mai avantajoase.
Potrivit statisticilor oficiale, romanii reprezinta 24,5% din totalul strainilor aflati in Italia, fiind responsabili de 13,8% din delictele atribuite imigrantilor.
Conform datelor Caritas Italia, in ordine, romanii, albanezii, marocanii, chinezii si ucrainieni ocupa primele locuri in topul imigrantilor din peninsula!
Pe acelasi subiect: