Articolul 1 din Constitutia actuala a Romaniei prevede, la alineatul 1, ca "Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil".

Conform amendamentului depus de grupul UDMR, articolul 1. (1) va avea urmatorul cuprins: "Romania este stat suveran si independent, unitar si indivizibil".

Presedintele Comisie Juridice din Camera, deputatul PDL Daniel Buda, a anuntat, marti, ca sedinta comisiei programata pentru miercuri a fost amanata pentru o data ulterioara pentru a solicita Guvernului si Consiliului Legislativ un punct de vedere privind acest amendament al UDMR.

"Decizia de amanare a discutarii proiectului de revizuire a Constitutiei e motivata de faptul ca sunt foarte multe amendamente depuse la acest proiect legislativ. Am solicitat in acest sens un punct de vedere din partea Consiliului Legislativ si din partea Guvernului pe aceste amendamente, astfel incat sa avem un punct de plecare in discutarea si eventuala adoptare a acestora in Comisia juridica, cu atat mai mult cu cat, va marturisesc, exista un amendament prin care se doreste modificarea articolului 1 din Constitutie in ceea ce inseamna caracterul statului national unitar, lucru care, in opinia mea, n-ar putea fi modificat avand in vedere limitele revizuirii Constitutiei", a spus Buda.