Presedintele a spus ca va trimite la Parlament articolul in forma pe care a trimis-o la Curtea Constitutionala, fara a face o revizuire legat de acest subiect, informeaza Mediafax.

El a comentat, marti seara, dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei, comunicatul de presa dat publicitatii de Curtea Constitutionala dupa analizarea propunerilor presedintelui.

Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.

"Vreau sa intelegeti foarte clar ca averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia. La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata». Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus Traian Basescu.

Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile". Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebuit implementata pana in luna martie 2007.

"Singurul stat din Uniunea Europeana care prin Constitutie contravine deciziei Consiliului JAI este Romania", a spus, aseara, presedintele.

"Nu voi revizui textul propus si voi insista ca Parlamentul sa ia in considerare propunerea asa cum a fost inaintata. Aceasta decizie (cea a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, n.r.) este obligatorie si vizeaza si confiscarea extinsa a averilor", a adaugat apoi seful statului.

Acesta a facut chiar o referire la procedeul de "confiscare extinsa" a averii, afirmand ca in Romania exista situatii in care cei cercetati pentru diferite infractiuni "isi muta repede averile pe numele rudelor".

"Nu ar mai putea sa-si mute averile in cazul acestei confiscari speciale", a adaugat presedintele.

Basescu: Voi cere in Parlament sa inseram in Constitutie ca primul furnizor de prosperitate e munca

Presedintele Traian Basescu a spus aseara, totodata, ca va cere ca in Constitutie sa fie inserata o prevedere potrivit careia "primul furnizor de prosperitate pentru orice cetatean este munca".

"Nu am indraznit sa fac o asemenea propunere in proiectul de modificare, dar in discursul pe care il voi avea in Parlament voi face un apel la parlamentari ca in procesul de revizuire a Constitutiei sa gasim o formula sa inseram in Constitutie si faptul ca primul furnizor de prosperitate pentru orice cetatean este munca", a spus Basescu.

Seful statului va adresa Parlamentului, luni, un mesaj pe teme de politica interna.

Citeste si:

Guvernul grec obtine votul de incredere al Parlamentului

Tinerii, dornici sa fie patroni pe banii statului. "In iulie se vor termina fondurile programului adresat micilor intreprinzatori"