Topul celor mai slabe 5 economii ale lumii. Unde pe glob rata saraciei a ajuns la aproape 50%
Sunt tari in care locuitorii traiesc la limita subzistentei, iar investitorii le ocolesc fara sa stea pe ganduri. Vorbim despre state in care inflatia a scapat de sub control, iar saracia a atins cote alarmante. Mai exact, cele mai slabe economii de pe glob.
De doua ori intr-o luna, un grup de militanti a intrerupt o conducta de gaze naturale din Yemen, construita de compania franceza Total. La cateva saptamani de la incident, oficialii corporatiei inca negociau cu triburile locale, pentru a le permite sa repare conducta si sa reporneasca uzina LNG, o componeta cheie in economia statului Yemen. Firma din Franta trebuia sa obtina acordul scris a mai mult de 12 triburi, inainte de a incepe reparatia.
Din cauza numeroaselor grupuri de rebeli si teroristi din Yemen, economia tarii a avut de suferit. A pierdut aproximativ un sfert din productia de petrol, pozitionandu-se, astfel, pe locul intai in topul celor mai proaste economii ale lumii, potrivit unui top citat de Business Insider.
Desi este o tara foarte bugata in resurse naturale, Yemen reuseste cu greu sa atraga investitori, din cauza triburilor care au pretentii tot mai mari in schimbul sigurantei investitiilor.
A doua in topul celor mai slabe economii se afla Siria. Din cauza dictatorului Bashar al-Assad, care a aprobat atacurile militare asupra locuitorilor, economia a cazut cu 6 procente. De fapt, Siria o duce asa de rau, incat FMI nici nu a putut furniza date statistice curente. Inflatia a crescut cu peste 20%.
Pe locul trei se afla Sudan. Acest stat se afla de multi ani pe lista celor mai corupte tari, facandu-si loc in topul celor mai slabe economii ale lumii, dupa ce si-a pierdut provinciile din sudul tarii, in urma razboiului civil.
Pe urmatorul loc se afla Pakistan, unde rata saraciei ajunge la aproape 50%, pe masura ce populatia continua sa creasca anual cu 1,8%. Pe langa foarte multe alte probleme, Pakistan reuseste cu dificultate sa atraga investitori.
Din top 5 al celor mai slabe economii globale face parte si Jamaica, care se chinuie sa isi redreseze economia, concentrata mai mult pe turism si exportul bauxitei. Economia tarii arata un deficit de cont curent foarte mare. FMI considera ca economia jamaicana se va majora cu mai putin de 2% in urmatorii cinci ani, din cauza datoriilor guvernamentale de peste 120% din PIB.
Pentru intocmirea acestui top s-au folosit date statistice furnizate de Fondul Monetar International (FMI), CIA si World Factbook.. S-a folosit media pe trei ani a Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor.
Cele mai proaste rezultate au avut tarile cu venituri mici pe cap de locuitor, populatie in crestere si inflatie ridicata.
Lista nu este insa completa, deoarece pentru anumite tari, cum ar fi Coreea de Nord, nu exista date statistice credibile.