Dupa 2 ani de taieri si saracie, francezii si grecii au votat impotriva austeritatii. Bursele, petrolul si moneda unica au scazut luni, dupa alegerile de la Paris si Atena
Bursele, petrolul si alte active riscante au scazut luni, dupa ce politicienii aflati la putere in Franta si Grecia au pierdut alegerile desfasurate duminica in cele doua tari, starnind temeri ca ar putea fi afectat consensul politic necesar pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.
Indicele MSCI pentru rgiunea Asia-Pacific, fara Japonia, a scazut cu 2,3%, la minimul ultimelor trei luni, cele mai importante declinuri fiind inregistrate de actiunile din domeniile puternic influentate de evolutia economica, precum cel tehnologic, scrie Mediafax.
Pe bursa din Japonia, indicele Nikkei a pierdut 2,8%, din cauza temerilor cauzate de rezultatele alegerilor din Grecia si Franta.
Bursele europene vor deschide, probabil, in scadere, contractele futueres indicand un declin de peste 2%, potrivit Reuters. Contractele futures pentru bursa din Statele Unite au coborat cu 1%.
Rezultatele alegerilor din cele doua tari ameninta consensul politic care a mentinut uniunea monetara europeana intacta in timpul celor doi ani de criza, dar creste si presiunea asupra Germaniei pentru o abordare orientata mai mult spre crestere economica.
"Exista temeri uriase ca viitorul guvern al Greciei va anula masurile de austeritate, situatie care va duce la un faliment dezordonat. Nesiguranta a determinat vanzarea de active riscante", a declarat Ben Le Brun, analist la OptionsXpress Australia.
Impactul rezultatului alegerilor din Grecia asupra pietelor financiare este mai mare decat al celor din Franta, au afirmat surse din domeniu.
Principalele doua partide din Grecia, care sustin acordul cu institutiile internationale, nu au reusit sa castige majoritatea in parlament, situatie care le-ar fi permis sa formeze o coalitie, iar politicile de austeritate care au impiedicat o iesire a Greciei din zona euro si falimentul tarii sunt in pericol.
"Problema este ca in Grecia rezultatul creste foarte mult nivelul incertitudinilor, deoarece nu este clar cine va forma guvernul, cat de mult va rezista, care va fi atitudinea fata de actualele acorduri", a afirmat Richard Yetsenga, analist la ANZ Research.
In Franta, socialistul Francois Hollande a castigat alegerile prezidentiale in fata actualuluipresedinte, Nicolas Sarkozy, care a jucat un rol important in structurarea maurilor de raspuns la criza din zona euro, in cooperare cu liderul executivului german, Angela Merkel.
In acelasi timp, la Tokyo, euro a scazut la cel mai redus nivel dupa trei ani, investitorii fiind ingrijorati de incetarea politicilor de austeritate din Europa, dupa alegerea socialistului Francois Hollande la presedintia Frantei si dezastrul suferit de partidele proausteritate din Grecia.
Mai multe despre:
#alegeri#austeritate#criza datoriilor din zona euro#datorii Grecia#Francois Hollande
Pe acelasi subiect: