Grecii s-au saturat de austeritate. Miscarea prin care vor sa puna punct saraciei
Un grup de cetateni greci incearca sa aduca Guvernul de la Atena in fata Curtii Penale Internationale de la Haga, din cauza masurilor de austeritate adoptate de acesta, pe care le califica drept genocid pe timp de pace si crime impotriva umanitatii, relateaza BBC News Online.
In spatele cazului sunt o mama si o fiica, Olga si Tanya Yeritsidou, dar ele sunt sustinute de un grup mai mare, care se intruneste in fiecare saptamana la periferia Atenei. Cel mai tanar membru al grupului are 19 ani, iar cel mai batran 50.
Acestia nu sunt disidenti politici sau extremisti, ci greci din clasa de mijloc - profesori, avocati, psihoterapeuti -, care au fost puternic afectati de taierile bugetare.
Cele doua femei i-au trimis scrisori in 2008 premierului din perioada respectiva, Costas Karamanlis, avertizandu-l asupra consecintelor masurilor de austeritate. Cand urmatorul Guvern a intrat in functiune in 2009, ele au trimis si mai multe scrisori.
Dupa ce s-au adresat justitiei grecesti, care nu le-a tratat cu seriozitate, ele au decis sa se adreseze Curtii Penale Internationale de la Haga.
Intrebate daca cred intr-adevar ca politicile Guvernului constituie "genocid" si "crime impotriva umanitatii", ele au raspuns afirmativ. "Lasandu-ne fara venit, ei ne interzic sa ne casatorim si sa avem copii. Tinerii care nu se pot intretine nu se pot casatori. Rata sinuciderilor a crescut vertiginos. Iar multi tineri sunt obligati sa emigreze in alte tari, doar batranii mai raman aici. Dar si ei mor pentru ca nu au medicamente", explica Olga.
"Si putem demonstra ca ei au stiut amploarea, au stiut gravitatea si nu numai ca au acceptat acest lucru, dar s-au opus in mod activ altor solutii", a adaugat Tanya, intrebata daca sugereaza ca Guvernul grec a intentionat sa obtina aceste consecinte.
Curtea Penala Internationala a primit documentele si le-a informat pe cele doua femei ca va analiza probele.
George Katrougalos, profesor de drept constitutional, sustine insa ca exista putine sanse ca acest caz sa obtina castig de cauza. "Este absurd din punct de vedere legal. Nu exista baze legale pe care sa se bazeze un proces", explica el. "Dar il pot intelege ca pe un raspuns uman la criza. Exista un sentiment general in tarile care se confrunta cu criza financiara ca cineva trebuie sa plateasca (...). Publicul cauta pe cineva pe care sa arunce vina", adauga el.