In timp ce PFA-urile si independentii vor plati contributii suplimentare, doar daca au si contract de drepturi de autor.

Pentru cei care au platit deja, se vor face regularizari, iar in fiecare judet va exista un purtator de cuvant care sa dea lamuriri pe acest subiect.

Potrivit ministrului Muncii, vor fi patru variante de retinere a contributiilor, in functie de frecventa cu care se vor incasa veniturile.

Astfel, persoanele care au carte de munca si primesc si venituri ocazionale pe drepturi de autor nu vor plati contributii pentru acestea din urma.

Persoanele care nu au carte de munca, dar care primesc venituri ocazionale pe drepturi de autor, vor plati o data pe an contributii plafonate la cinci salarii medii pe economie.

In cazul celor care au si carte de munca, dar incaseaza si bani pe drepturi de autor cu regularitate, acestia vor plati contributiile lunar, plafonate la cinci salarii medii.

De asemenea, persoanele care sunt platite "cu regularitate" doar pe drepturi de autor vor plati contributiile lunar, plafonate la cinci salarii medii.

Ca si persoana platita pe drepturi de autor, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de pensie este de 15 ani, iar pentru a primi somaj este de 12 luni in ultimii doi ani.

Astfel, firmele vor avea obligatia de a depune lunar, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile de natura profesionala, cate o declaratie privind evidenta nominala a persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale.

Documentul precizeaza ca platitorii de venit au obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale, dar nu si asigurari de sanatate.

Pe de alta parte, un proiect separat, aflat in dezbatere publica, prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati, din 1 ianuarie 2011, contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Potrivit acestui proiect, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj de la 0,5% la 0,78%.

Ce zic patronatele si sindicatele?

Sindicatele si patronatele au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit caruia persoanele platite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac munca de creatie, sa nu mai plateasca CAS, asteaptand acordul ministrului Muncii, Ioan Botis, in acest sens.

Presedintele UGIR-1903 Cezar Corici, a declarat, marti seara, la finalul intalnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, ca sindicatele si patronatele au convenit cu acesti experti ca pentru drepturile de autor in sensul Legii 8/1996 sa nu se plateasca contributii de asigurari sociale, iar pentru toate celelalte asa-zice contracte de drepturi de autor, "care de fapt inseamna evaziune", sa se plateasca.

"Am gasit un mod clar in lege de delimitare intre cei care trebuie platiti pe drepturi de autor si cei care nu. Asteptam acordul ministrului Muncii", a spus Cezar Corici.

La randul sau, presedintele MediaSind, Cristian Godinac, a spus ca federatia pe care o conduce isi va retrage plangerea prealabila prin care se solicita Guvernului anularea modificarilor la Codul fiscal, dar si normele de aplicare a acestora daca aceasta solutie, adica plata contributiilor de asigurari sociale doar pentru contractele care nu respecta Legea 8/1996, va fi acceptata.

Godinac a precizat ca nu este normal ca jurnalistii, actorii, artistii care fac munca de creatie sa plateasca de doua ori contributiile sociale, iar soferii, de exemplu, care sunt angajati cu contract de drepturi de autor, sa plateasca doar petnru acestea contributii.

Sindicatele si patronatele asteapta acordul ministrului Muncii cu privire la aceasta clarificare si considera ca sunt sanse mari ca solutia gasita sa fie mentionata in actul normativ.

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.

"Noi am propus primii ca toate retinerile sa se faca direct de la sursa, de aceea solicitam garantii ca nu va fi modificat cuantumul sumei, adica ca nu se va dubla la 35%, aceasta fiind doar o varianta de lucru, iar contributiile pe drepturile de autor vor ramane la nivelul de astazi. Am primit garantii din partea ministrului ca nu se va modifica de la 1 ianuarie", a mai spus Agathon, dupa discutiile de la Ministerul Muncii la care au participat reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor.

La randul sau, presedintele UGIR-1903, Cezar Corici, a subliniat faptul ca in momentul actual textul de modificare a Ordonantei 58 "presupune impozitarea a aproape jumatate din drepturile de autor, ceea ce este inadmisibil".

"Aceasta, coroborata cu celelalte prevederi legislative, duce la un text cu totul diferit decat cel discutat initial la Legea pensiilor", a spus Corici.

In opinia liderului UGIR-1903, prin aplicarea acestor prevederi nu se vor incasa mai multi bani la buget, precizand ca deja se gasesc alte metode pentru a evita supraimpozitarea.

De asemenea, vicepresedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a declarat, la finalul intalnirii de la Ministerul Muncii, ca daca vor fi aplicate prevederile din proiectul de modificare a Ordonantei 58, privind dublarea contributiilor din venituri de natura profesionala, se va ajunge "la o nenorocire".

"Aceasta graba duce la o nenorocire. Toata legislatia e varza. I-am zis ministrului sa nu faca aceleasi greseli ca predecesorul sau", a spus Apostoiu.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58.

Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.