Statul vrea sa modifice modul de plata a contributiilor sociale. CAS si CASS vor fi suportate doar de angajati, ceea ce va determina diminuarea salariilor cu aproape 20%
Un proiect controversat al Ministerului Finantelor ar putea provoca taierea cu aproape 20% a salariilor din sistemul privat. Contributiile platite acum de firme pentru sanatatea si pensia angajatilor urmeaza sa fie suportate doar de salariati, de anul viitor. Pentru ca angajatii sa primeasca aceiasi bani la finalul lunii, firmele ar trebui sa le creasca salariile brute.
Dar specialistii fiscali sustin ca statul nu le poate impune companiilor private sa modifice salariile si acolo unde patronii nu vor fi de acord, costurile vor fi suportate de angajati.
Si cei care castiga bani din activitati independente, cum sunt persoanele fizice autorizate, vor pierde aproximativ 16% din venituri.
Ministerul Finantelor vrea ca de la anul contributiile pentru pensii si sanatate sau, pe scurt, CAS si CASS, sa fie platite doar de angajati. Acum, contributiile pentru pensii si sanatate sunt achitate atat de salariati, cat si de angajatori, in proportii diferite. Anul viitor, salariatii vor acoperi si partea angajatorilor.
Radu Georgescu, specialist fiscal: ''Asta inseamna ca, pentru a avea acelasi salariu net, companiile vor trebui sa mareasca salariul brut din contracte pentru toti angajatii din Romania. Acum, statul nu poate sa oblige sa modifice un contract intre o companie si un angajat.''
Iata exemplul unui angajat din privat care acum e platit cu 3.000 de lei brut, adica 2.104 lei net.
Radu Georgescu: "Compania va trebui sa modifice salariul brut de la 3.000 la 3.630, iar salariul net va creste la 2.116 lei."
Insa, daca firma nu va mari salariul brut, pentru a-si reduce costurile, atunci salariatul are de pierdut. Firma va continua sa retina noile contributii de la angajat, adica salariul va fi diminuat.
Asadar, angajatul pierde 350 de lei, daca firma nu-i creste salariul brut, decizie pe care ar putea sa o ia multi patroni pentru a-si reduce costurile cu angajatii.
De pierdut au si cei care lucreaza ca persoane fizice autorizate si, in general, toti cei care au castiguri din activitati independente, pentru ca, in cazul lor, majorarea salariului brut nu va fi posibila.
Gabriel Sincu, specialist fiscal: ''In cazul celor care desf activitati ca PFA vom vedea un impact net, un cost fiscal mai mare si un venit net diminuat ar insemna un cost fiscal de aproape 16% suplimentar pentru PFA-uri"
Daca in cazul PFA-urilor, ministrul Finantelor recunoaste scaderea veniturilor, in cazul angajatilor din sistemul privat Viorel Stefan crede ca oamenii nu vor avea de suferit, pentru ca firmele vor majora salariile brute si, astfel, angajatii vor primi la final lunii aceiasi bani. Ministrul Finantelor nu a explicat insa cum va reusi statul sa-i convinga pe cei din mediul privat sa modifice salariile, cate vreme nicio legea nu-i permite sa intervina intr-un contract privat intre angajator si angajat.
Pe acelasi subiect: