Intre cheltuielile pe care le va deduce statul se regasesc asigurarea pentru casa si masina (RCA), abonamentele la sala de fitness si dans, biletele la cinema, cheltuielile cu cartile, medicamentele sau sustinerea unor entitati nonprofit.

De asemenea, gospodariile cu venituri mici in care se afla copii minori vor primi, in anumite conditii, sprijin financiar din partea statului, se arata in documentul citat.

Astfel, o gospodarie formata dintr-o singura persoana va avea un plafon neimpozabil de 24.000 de lei pe an, bani la care statul nu va aplica impozit pe venit. Totodata, va avea dreptul la deduceri cumuland intr-un an 2.000 de lei (in cazul in care plafonul neimpozabil lunar nu variaza). Din venitul total obtinut de acea persoana intr-un an se scad in prima faza cei 24.000 de lei, dupa care se scad si deducerile pana la un maxim de 2.000 de lei pe an, iar la ce ramine statul ar urma sa aplice un impozit de 10%.

Venitul anual global (Vag) al unei gospodarii va fi reprezentat de suma veniturilor/castigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din Romania, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.

Nu vor fi luate in calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie; veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni sau de mostenitorii acestora; veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; veniturile a caror sursa nu a fost identificata.

Conform Profit.ro, deducerile acordate vor viza: contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate si platite de catre persoanele fizice in baza art. 148 si 170 din Codul fiscal; primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, definite conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca nivelul unui salariu minim pentru un muncitor necalificat pe gospodarie; fonduri de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare sau cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European; prime de asigurare voluntara de sanatate conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament; asigurarile obligatorii pentru casa si masina (RCA). programe educationale si recreere pentru copiii aflati in intretinere: gradinite particulare, programe tip before/after school, taxe scolare, tabere sau excursii scolare, cursuri: limbi straine, arte, sport, cursuri de pregatire tip meditatii; alimentarea contului pentru educatie permanenta, infiintat in baza Legea nr. 1/2011 Legea educatiei nationale; activitati educationale pentru tineri/adulti (ex. taxe scolare, etc) activitati sportive pentru adulti (ex. abonamente sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive); achizitii de carti si produse de papetarie; activitati culturale (ex: bilete/abonamente la teatru, cinema, spectacole); servicii balneo-climaterice, fiziterapeutice, kinetoterapeutice; medicamente pentru boli cronice si grave; intretinere si reparatii gospodarie; sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii.

Impozitul pe venit nu va mai fi retinut la sursa pentru angajati, profesii independente, deponenti sau jocuri de noroc

Angajatorii nu vor mai retine din salariul angajatilor, in fiecare luna, decat contributiile sociale, nu si impozitul pe venit, pe care romanii vor fi obligati sa si-l plateasca singuri in cursul anului urmator, cand vor depune declaratii de venit global pe gospodarie.

Bani deoparte trebuie sa puna si cei care au venituri din dobanzi sau care au castigat la jocuri de noroc, obligatia de a retine impozitul la sursa fiind eliminata si pentru depozitele bancare si pentru organizatorii de jocuri de noroc, mai prevede draftul de modificare a Codului Fiscal. Ramane sa fie retinut in continuare la sursa, insa, de catre notari, impozitul pe veniturile din vanzarea imobilelor.

Veniturile din salariile si asimilate salariilor, cele din activitati independente, dar si veniturile din investitii sau din jocuri de noroc vor fi impozitate anual, prin globalizare la nivel de gospodarie. Daca in prezent angajatorii trebuie sa calculeze si sa retina salariatilor atat contributiile sociale (pensii, sanatate, somaj), cat si impozitul pe venit (de 16% in prezent), din 2018 nu vor mai retine si vira la buget decat contributiile sociale. Impozitul pe venit ramane in sarcina angajatului, caruia angajatorul are obligatia sa ii elibereze, pana la finele lunii februarie 2019, doar un document din care sa rezulte situatia veniturilor nete realizate in cursul anului precedent.

Astfel, draftul de modificare a Codului Fiscal abroga articolul 80 care stabilea ca “platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.” Elimina, de asemenea, obligatia prevazuta la articolul 81 pentru completarea si depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, inlocuind-o cu “Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominal a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit”.

In schimb, pentru ca angajatul sa-si poata completa declaratia globala de venit in cursul anului urmator, angajatorul este obligat, potrivit proiectului mentionat, “sa transmita/elibereze fiecarui beneficiar de venit un document care sa cuprinda cel putin informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul net realizat in cursul anului, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul anterior”.

Nici platitorii de venituri pentru activitati independente nu vor mai retine la sursa impozitul pe venit, si aceasta categorie de venituri urmand sa fie supusa impozitului global pe gospodarie.

Obligatia de retinere la sursa este eliminata si pentru veniturile din investitii. In prezent, impozitul de 16% pe veniturile din dobanzi pentru depozitele la vedere si la termen, precum si pentru cele constituite in sistemul Bauspar, de economisire-creditare in domeniul locativ, este calculat si retinut de catre banci la momentul inregistrarii in conturile titularilor, fiind apoi virat integral la bugetul stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare inregistrarii in cont.

Mosternirile si donatiile vor fi impozitate cu 3%, daca depasesc valoarea de 100.000 euro

Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie ar putea fi impozitate cu 3% daca depasesc valoarea de 100.000 de euro, acelasi impozit fiind pregatit sa fie introdus si pentru veniturile realizate de catre proprietarii imobilelor nationalizate, la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea si pe care le-au primit in schimbul acestor imobile.

In urma cu patru ani, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru o lege care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau pe care le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor, sau actiuni la Fondul Proprietatea.

In prezent, la capitolul "Categorii de venituri supuse impozitului pe venit" din Codul Fiscal este stabilit ca sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile.

Guvernul vrea insa ca acestea sa fie neimpozabile in limita sumei de 100.000 de euro. Peste aceasta limita, mostenirile sau donatiile respective vor fi impozitate, ca venit, cu o cota de 3%.

De asemenea, tot cu 3% vor fi impozitate, conform draftului, veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre persoanele fizice carora le-au fost emise aceste actiuni, precum si veniturile realizate la prima tranzactionare a actiunilor emise de Fondul Proprietatea de catre mostenitorii titlurilor de conversie sau ai actiunilor dobandite inainte de prima tranzactionare, informeaza Profit.ro.

Acelasi impozit va fi aplicat si pentru veniturile aferente titlurilor de plata pentru imobile nationalizate. Astazi, in Codul Fiscal este stabilit ca aceste venituri nu sunt impozabile.