Guvernul a stabilit la inceputul lunii ianuarie, ca salariul minim pe economie sa creasca, de la 1 februarie, la 1.450 lei, fata de 1.250 lei. Desi intentia a fost ca aceasta majorare sa se faca de la 1 ianuarie, amanarea a fost cauzata de intarzierea cu care actualul Executiv a fost investit.

Pe de alta parte, incepand de miercuri, salariatii vor datora contributiile de pensie (CAS) si de sanatate (CASS) la tot venitul realizat, actualul plafon maxim, echivalent cu 5 salarii medii brute, fiind eliminat, potrivit News.ro.

Potrivit premierul Sorin Grindeanu, eliminarea plafonului CASS (contributia la sanatate) pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu, ar afecta 36.000 de salariati, iar masura ar aduce la buget un plus de 500 de milioane de lei.

Pe de alta parte, salariatii, PFA si pensionarii care au si venituri din dividende, dobanzi, drepturi de autor, dar si din chirii vor fi scutiti de CASS pentru acestea.

Citeste si: Presedintele Comisiei Europene propune introducerea unui salariu minim in toate tarile UE. "Orice munca merita un salariu"

Astfel, este reintrodusa scutirea de CASS pentru persoanele care realizeaza venituri din investitii (dividende, dobanzi) si/sau din alte surse pentru aceste venituri daca in cursul anului fiscal realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din pensii, venituri din activitati independente, venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din asocierea cu o persoana juridica sau venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

De la 1 ianuarie 2017, conform Codului fiscal, scutirea era eliminata, ceea ce insemna ca salariatii, pensionarii, PFA urmau sa achite CASS pentru dividende, dobanzi si drepturi de autor.

Ce se schimba pentru pensionari si micii antreprenori

O alta modificare importanta este legata de anularea CASS pentru pensii. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat in sistemul public de sanatate, dar plata contributiei se suporta de la bugetul de stat.

Tot de la 1 februarie, impozitul pe venit aplicat microintreprinderilor cu un singur salariat va fi redus de la 2% la 1%, concomitent cu ridicarea plafonului de venituri pana la care o firma poate fi incadrata in definitia microintreprinderii, de la 100.000 euro la 500.000 euro. Totusi, cota de impunere de 3% ramane neschimbata pentru microintreprinderile fara niciun salariat.

Anterior, cota era cuprinsa intre 1% si 3%, in functie de numarul de salariati: un procent din venituri pentru microintreprinderile cu cel putin doi salariati, 2% pentru cele cu un singur salariat si 3% pentru cele care nu au niciun angajat.

De la 1 februarie, Agentia Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va elimina formularul 088. Prin Declaratia 088, introdusa in februarie 2015 si simplificata in vara lui 2016, un contribuabil este evaluat de catre functionarii Fiscului din punct de vedere al capacitatii de a desfasura activitati economice in sfera TVA. Documentul a fost aspru criticat de reprezentantii oamenilor de afaceri, din cauza cresterii birocratiei.