Romania si Irlanda, pe ultimele locuri in UE la ponderea taxelor si contributiilor in PIB. Cine sunt europenii care platesc cele mai multe dari la stat
Economie, buget, taxe
Ponderea taxelor in Produsul Intern Brut (PIB), respectiv suma taxelor si contributiilor sociale ca procent din PIB, era de 40% in Uniunea Europeana (UE) in 2015, in randul statelor membre cele mai scazute ponderi fiind inregistrate in Irlanda (24,4%) si Romania (28%), conform datelor publicate vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat).
La polul opus se afla Franta si Danemarca, unde ponderea taxelor in PIB era de 47,9% respectiv 47,6%.
In 2015, comparativ cu 2014, ponderea taxelor in PIB la nivelul UE a ramas neschimbata la 40%, in timp ce in Romania a crescut usor (de la 27,5% pana la 28%).
In majoritatea statelor membre ponderea taxelor in PIB a crescut, cele mai mari cresteri fiind inregistrate in Lituania (de la 27,9% in 2014 pana la 29,4% in 2015) si Estonia (de la 32,8% pana la 34,1%).
In contrast, scaderi au fost inregistrate in opt state membre, in principal in Irlanda (de la 29,9% in 2014 pana la 24,4% in 2015) si Danemarca (de la 50,3% pana la 47,6%).
Datele Eurostat mai arata ca, in 2015, taxele pentru productie si importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe in UE, fiind responsabile pentru 13,6% din PIB, urmate indeaproape de contributiile sociale nete 13,2% si taxele pe venit si avutie 13,0%.
Ordinea este similara in Romania, unde taxele pentru productie si importuri au reprezentat cea mai mare parte din veniturile din taxe, fiind responsabile pentru 13,4% din PIB, urmate de contributiile sociale nete 8,1% si taxele pe venit si avutie 6,6%.
Consiliul Fiscal: “Ne indreptam catre disolutia statului”
In Romania, desi populatia si firmele se plang de impozitarea ridicata, taxele reprezinta 28% din PIB si, in urma reducerilor anuntate de politicieni, acest nivel ar urma sa scada ingrijorator, in opinia autoritatilor.
Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, declara, saptamana trecuta ca Romania va avea, in 2017, cele mai mici venituri din taxe si impozite de cand exista statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media UE.
"In proiectia pe 2017, Romania va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,4% din PIB, cel mai mic nivel de cand avem astfel de date fiscale, de peste 20 de ani. Cum am ajuns aici? Prin reducerile de taxe din Codul Fiscal", a explicat Dumitru.
Potrivit acestuia, toate partidele politice promit, in special in aceasta perioada, reduceri masive de taxe si impozite, iar contribuabilii isi doresc aceste reduceri pentru ca, din diverse motive, nu vor sa plateasca taxe si impozite.
"Dar daca vom continua la nesfarsit cu aceasta abordare, suntem pe calea sigura catre disolutia statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supravietui", a subliniat presedintele Consiliului Fiscal.
Astfel in opinia sa, Romania va avea, in 2017, cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeana, cu exceptia Irlandei.
Conform noului Cod Fiscal, de la 1 ianuarie 2017 cota TVA va fi redusa la 19%, cota impozitului pe dividend va fi redusa de la 16% la 5%, si se vor elimina taxa pe constructii speciale si supra-acciza pentru carburanti.
Mai multe despre:
#taxe si impozite#PIB
Pe acelasi subiect: