La Spitalul de Copii din Brasov, medicii n-au avut un dispozitiv cu care sa ventileze mecanic un baietel de 1 an, intrat in coma. Timp de 8 ore, mai multi specialisti au luptat sa-l tina in viata pe copil. In final, aparatul de care aveau atata nevoie a fost luat cu imprumut, de la maternitatea din oras. Copilasul a mai trait, insa, doar cateva ore.

Dupa aceasta tragedie, responsabilii nu au luat masuri. La acelasi spital, medicii nu au nici astazi un aparat de ventilatie si-l iau pe cel de la maternitate, daca nu este ocupat. Pe 1 august, unitatea va cumpara un aparat din bani proprii.

In multe unitati, numarul aparatelor de ventilatie este foarte mic. De exemplu, la sectia de neonatologie a Spitalului Caritas, acolo unde sunt bebelusi nascuti prematur, exista numai doua ventilatoare. La ele sunt conectati de joi doi copii.

Doctorii spun ca daca va aparea un al treilea, vor fi nevoiti sa-l ventileze manual, cu un balon, pana cand vine o ambulanta care sa-l transfere in alt spital.

In schimb, la Timisoara, cinci aparate, fiecare in valoare de 20.000 de euro, stau in cutii de cateva luni, pentru ca  Ministerul Sanatatii nu a trimis si compresoarele aferente aparatelor.

Chiar daca  avem un ordin care ii obliga pe managerii spitalelor sa ceara verificarea aparatelor, din 2008 incoace doar 38 de spitale din cele peste 400 au facut acest lucru. Pentru restul, nimeni nu garanteaza. Autoritatile fac verificari doar atunci cand apar incidente. Iar de multe ori este prea tarziu.