Peste 900 de romani au de recuperat din 2007 incoace banii dati pe stenturile cardiace.

Chiar daca dispozitivele sunt acordate gratuit, niciodata nu ajung pentru toti, asa ca listele de asteptare se intind pe luni de zile. Ca sa nu isi riste viata, multi au achitat contravaloarea lor.

Peste 60 de dosare sunt deja in atentia judecatorilor. “Noi am castigat in tara la Buzau, la Iasi, in prima faza, dar spitalele au facut recurs. Este posibil sa castrigam anul asta, sa existe un prim pacient despagubit”, explica Florica Damian, avocat.

In baza legii 157 din 2008, "pacienti pot beneficia de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizarii cu medicamentele, materialele sanitare si investigatiile paraclinice la care ar fi fost indreptatiti fara contributie personala".

Cele mai multe cereri de rambursare sunt depuse la Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu, la Spitalul Universitar si la Institutul de Boli ale Inimii din Targu Mures.

Dar, ca la noi, la nimeni. Atat cei de la CNAS, cat si cei din Ministerul Sanatatii, spun ca aceste datorii sunt exclusiv ale spitalelor, pentru ca banii nu au fost bugetati.