Te-a anuntat seful ca te da afara? Afla aici care iti sunt drepturile!
Daca in urma cu cativa ani concedierea, platile compensatorii sau somajul devenisera exceptia de la regula, de un an de zile majoritatea romanilor traieste cu teama ca ar putea ramane pe drumuri. Fie ca exista motive intemeiate, fie ca folosesc criza economica drept pretext pentru a-si mai reduce din cheltuieli, o parte din patronii care-si anunta angajatii ca ii vor da afara vor s-o faca si cu un minimum de cheltuieli.
Si cum sa dai un singur om afara pe motive de incompetenta poate dura prea mult si da batai de cap angajatorului, situatia cel mai des intalnita, cel putin de cand a inceput criza, este incercarea patronului de a-si intimida salariatul in asa fel incat acesta sa-si dea demisia.
De ce prefera patronii ca angajatii sa isi dea demisia
Demisia este un act unilateral, care poate veni doar din partea angajatului, fara necesitatea ca patronul sa-si dea sau nu acordul. Prin demisie se pierd insa si toate drepturile ulterioare, respectiv platile compensatorii si indemnizatia de somaj.
Cand patronul sau cei de la departamentul de resurse umane te cheama pentru a discuta despre cat de greu ii merge firmei si cat de rau le pare ca trebuie sa renunte la tine, de obicei iti pun in fata o gramada de hartii pe care trebuie sa le semnezi pentru incetarea contractului individual de munca. De fapt, in situatia in care esti dat afara, tu nu trebuie sa semnezi nimic.
Daca printre hartiile date de angajator gasesti si una care se refera la incetarea contractului de munca in baza articolului 55, litera b, din Codul Muncii, nu o semna!
Este ceea ce se numeste incetarea contractului cu acordul partilor, caz in care tu nu mai ai dreptul nici la somaj si nici la plati compensatorii.
In cazul in care nu iti dai demisia si refuzi sa faci acest lucru, patronul va fi obligat sa iti aduca la cunostinta, in scris, ca ti se restructureaza postul, sa-ti dea o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare, care nu afecteaza salariul, dupa care va putea in sfarsit desface contractul de munca.
In aceasta perioada, este, potrivit legilor in vigoare, necesar sa vii la serviciu doar patru ore pe zi pentru ca astfel angajatorul trebuie sa iti dea posibilitatea de a avea timp ca sa iti cauti un alt loc de munca.
Ce presupune faptul ca ti se va restructura postul
Atentie! In cazul in care ti se restructureaza postul, patronul trebuie sa-ti caute un alt post in cadrul companiei. Daca acest lucru nu este posibil, angajatorul este obligat sa-ti dea la plecare cel putin un salariu lunar brut. Asta in cazul in care contractul individual de munca sau cel negociat pe ramura nu prevad acordarea mai multor salarii compensatorii.
In cazul concedierilor colective, contractul colectiv de munca prevede acordarea a trei sau patru salarii, in functie de numarul total de oameni care trebuie sa paraseasca firma.
Ce se intampla daca esti "un caz aparte" in ochii patronului
Exista insa si cazuri in care patronul vrea sa zicem sa dea afara un angajat pe motive care tin de persoana acestuia, de faptul ca nu ii mai plac ochii tai, de exemplu, sau pentru ca a constatat el ca ai prea multe absente sau abateri de la normele de lucru din respectiva societate. In aceasta situatie, trebuie sa stii ca lucrurile sunt mai complicate pentru angajator, pentru ca desfacerea contractului de munca se face numai dupa mai multe cercetari disciplinare.
Patronul trebuie sa aiba dupa toate aceste cercetari dovezi pentru a demonstra ca nu ti-ai indeplinit sarcinile de serviciu. Daca simti ca acest lucru se intampla si angajatorul nu te prea mai vrea prin preajma, este cazul sa te opresti si sa nu-i furnizezi respectivele dovezi. In general, este destul de dificil sa concediezi un om daca firma respectiva nu se afla intr-o situatie financiara dificila. Insa, multi proprietari de firme comit abuzuri in privinta concedierii intrucat nu prea se tem ca ar putea fi dati in judecata. In plus, un proces poate dura mult timp, iar bunavointa judecatorilor se poate castiga in multe feluri...
Sa revenim insa la subiectul principal! In cazul cercetarilor se poate si dovedi ca de fapt nu ai fost incadrat pe un post conform pregatirii tale profesionale. Daca se dovedeste ca ai fost incadrat pe o astfel de pozitie, patronul trebui sa-iti ofere un alt loc de munca, dupa capacitatile sale.
Atentie ca daca se va ajunge la concediere pentru ca s-au strans foarte multe dovezi impotriva ta ca nu iti faci treaba asa cum ti se cere sau ai abateri de la programul de lucru, nu vei lua nici salarii compensatorii si nu vei avea nici dreptul la somaj.
Cel mai bine este sa nu fortezi ajungerea intr-o astfel de situatie!
Tot ce ti-am prezentat mai sus se bazeaza pe prevederile legale in vigoare. In practica, insa, situatiile sunt extrem de diferite si sunt destul de frecvente cazurile in care salariatii sunt intimidati sa-si dea demisia fara ca acestia sa-si cunoasca macar drepturile.
Asadar, in cazul in care esti anuntat ca vei fi dat afara, informeaza-te mai mult pe aceasta tema de la liderul de sindicat, daca exista, de la prieteni sau de la agentia de ocupare a fortei de munca despre ce ai de facut ca sa ai maximum de castigat.
Pe acelasi subiect: