"Daca doamna Plumb vrea sa creasca pensiile, o sa avem o discutie, sa vedem in ce mod putem face acest lucru. Trebuie sa discutam daca exista spatiu bugetar de a face asa ceva, dar eu o sustin pe doamna Plumb si masurile sociale pe care le propune, dar cum am spus: in masura in care exista...", a spus noul ministru al Finantelor, la Antena 3, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta, aflat in studio, a intervenit insa, precizand clar ca pensiile vor fi majorate si anul viitor.

"Da, se indexeaza pensiile, asa cum le-am indexat si in 2014, cu 3,75%. Avem in strategia fiscal-bugetara pastrarea indexarii cu acea medie rata a inflatiei si cresterea salariului mediu brut. Deci, exista planificat aplicarea legii, pana la urma, este legea care priveste indexarea pensiilor. Pensiile se indexeaza cu siguranta", a spus Ponta.

Noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a declarat, marti, ca doreste sa modifice Legea pensiilor si ca, in prezent, exista o perspectiva de indexare a punctului de pensie cu 4% pentru 2015.

Aceeasi idee a fost prezentata si la finele saptamanii trecute.

Reducerea CAS - de la 1 iulie daca este posibil

Contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi reduse la angajator din luna iulie a acestui an daca este posibil, iar daca spatiul fiscal nu va permite, atunci de la inceputul anului viitor, a declarat noul ministru al Finantelor, Ioana Petrescu.

"Sunt o mare sustinatoare a masurii de reducere a CAS, am discutat cu specialisti si incercam sa gasim metode. Sper ca anul acesta, eu asta lupt foarte mult, daca nu - poate la inceputul anului viitor, sa-l punem direct in Codul Fiscal, sa apara de la 1 ianuarie, dar sper ca din iulie", a spus noul ministru al Finantelor, la Antena 3.

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator "in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite" este mentionata in noul program al Guvernului.

Ea a adaugat ca are ca obiective lansarea unui sondaj sau un audit privind problemele la plata taxelor din punctul de vedere al contribuabilului, pentru a incuraja conformarea voluntara, un dialog mai bun cu mediul de afaceri si sindicatele, inclusiv legat de "ce anumite informatii trebuie date presei", si plafonarea platilor in numerar, proiect promovat de fostul ministru Daniel Chitoiu.