Vergil Voineagu a declarat, la intrarea in sediul Parchetului instantei supreme, ca a venit in calitate de presedinte al INS, precizand ca insa ca nu stie calitatea pe care ar putea sa o aiba in dosar.

"Am venit in calitate de presedinte al INS, nu stiu ce calitate am in dosar", a spus Voineagu. Intrebat ce a comunicat INS Curtii Constitutionale, Vergil Voineagu a raspuns ca a transmis ce exista deja in comunicatul de presa.

INS a transmis in 1 august Curtii Constitutionale ca rezultatele provizorii ale recensamantului din 2011 au fost publicate in 2 februarie 2012, iar cele definitive vor fi facute publice in semestrul al doilea al anului 2013 si ca rezultatele provizorii "nu permit dezagregarea pe grupe de varsta, implicit a populatiei in varsta de 18 ani si peste".

"In sistemul statisticii oficiale din Romania nu exista surse de date care sa permita stabilirea numarului cetatenilor romani cu drept de vot, in sensul legislatiei in vigoare, la data de 29 iulie 2012 sau la oricare alta data calendaristica", a aratat INS in raspunsul transmis Curtii Constitutionale, noteaza Mediafax.

Si sefa Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Ana Maria Patru, a fost audiata, marti, la Parchetul instantei supreme, in calitate de martor in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu este cercetat pentru abuz in serviciu, in legatura cu adresa emisa in 2 august si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale.

Ana Maria Patru a transmis in 2 august o adresa catre Curtea Constitutionala - la solicitarea acestei institutii - in care preciza ca AEP nu a avut atributii privind intocmirea si actualizarea listelor electorale utilizate la referendumul din 29 iulie 2012.

Potrivit adresei, AEP arata ca a facut in 2011 un control la 1.241 de primarii descoperind astfel ca 33.308 persoane decedate nu fusesera radiate din listele electorale permanente, cele mai numeroase fiind in comune, respectiv 22.698. Totodata, AEP a recunoscut o serie de deficiente si a recomandat unificarea legislatiei electorale si realizarea Registrului electoral.

Tot marti, procurorii l-au audiat si pe directorul adjunct al Directiei pentru Evidenta Persoanelor, Daniel Gheorghe, in acelasi dosar. Anchetatorii continua marti audierile in dosarul in care chestorul Constantin Manoloiu a fost pus oficial sub acuzare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, in 6 august, inceperea urmaririi penale fata de Constantin Manoloiu, "sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice".

"Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca invinuitul, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, nu a respectat dispozitiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei", a precizat Parchetul instantei supreme.

Adresa comunicata Curtii Constitutionale in 2 august, conform careia MAI nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, aceasta atributie revenind exclusiv Autoritatii Electorale Permanente, releva "o indeplinire defectuoasa cu stiinta a atributiilor de serviciu" din partea chestorului Manoloiu, cel care a semnat documentul transmis ulterior de Ministerul Administratiei si Internelor Curtii Constitutionale.

Prin aceasta fapta, Manoloiu ar fi fost cauzata "o tulburare insemnata relatiilor sociale privind evidenta persoanelor cu drept de vot si a au fost afectate acele relatii sociale a caror normala desfasurare si dezvoltare nu este posibila fara indeplinirea cu corectitudine a indatoririlor de serviciu de catre functionarii publici sau alti functionari", spun anchetatorii.

Prin comunicarea din 2 august, chestorul Constantin Manoloiu "a urmarit sa invalideze listele electorale permanente actualizate si comunicate, privind numarul de cetateni cu drept de vot, incalcand cadrul legislativ aplicabil in materia referendumului care reglementeaza expres atributiile ce revin institutiei pe care o conduce".

Potrivit probelor administrate in cauza, s-a produs o tulburare insemnata institutiilor publice implicate in validarea referendumului, scopul exclusiv fiind cel al afectarii continuitatii desfasurarii activitatii institutiilor publice cu atributii in activitatiile de confirmare a referendumului.

Constantin Manoloiu a eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale, cunoscand ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect, au mai aratat procurorii.

"Prin procesul-verbal din data de 2 august 2012, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-au sesizat din oficiu in legatura cu modul de organizare si desfasurare a referendumului national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii judiciare", a precizat Ministerul Public.

Adresa din 2 august emisa catre Manoloiu Constantin si transmisa ulterior de MAI Curtii Constitutionale continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si preciza ca Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente".

La data de 2 august, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia cu privire la referendum va fi luata in 31 august.

Constantin Manoloiu declara, luni, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce". "Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a spus Manoloiu.

El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru, care este un politician.Totodata, chestorul sef a spus ca nu el a transmis informarea Curtii Constitutionale, ci a adresat-o ministrului Ioan Rus. Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida", a mai spus Manoloiu.