Astfel, prin decizii semnate de seful Guvernului, Cristian Stanica si Gered Beatrix au fost eliberati din postul de vicepresedinte INS, in locul acestora fiind numiti Elena Iagar si Florin Ciurariu.

Tot joi, premierul Victor Ponta a declarat, in contextul discutiilor legate de referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, ca vrea sa analizeze ultimele date ale recensamantului, aratand ca la alegeri inca sunt folosite liste electorale ca in 2002, cu trei milioane de locuitori in plus.

La sfarsitul lunii mai, Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si al Locuintelor a amanat, pentru a doua oara, validarea rezultatelor preliminare ale recensamantului, din "motive organizatorice".

Prezentarea rezultatelor preliminare ale Recensamantului Populatiei si Locuintelor a mai fost amanata o data, in 21 mai, pe motiv ca schimbarile in componenta Comisiei Centrale a Recensamantului nu au permis reunirea in sedinta de lucru.

Potrivit calendarului anuntat, la 23 mai trebuiau sa fie date publicitatii rezultatele preliminare ale Recensamantului Populatiei si al Locuintelor 2011. Rezultatele preliminare urmau sa fie validate de Comisia Centrala a Recensamantului Populatiei si Locuintelor, care trebuia sa aprobe si textul comunicatului de presa prin care sa fie anuntate aceste date.

INS anunta in comunicatul transmis pe 2 februarie privind primele estimari ale recensamantului de anul trecut, ca aproximativ 2,8% din gospodarii nu au putut fi recenzate, ceea ce echivaleaza cu circa un milion de persoane, luand in calcul familia medie din Romania, de 2,7-2,8 persoane.

Datele provizorii comunicate de INS arata ca populatia stabila numara 19.042.936 pesoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioada indelungata din tara, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar in Romania. Astfel, rezulta o pupulatie inregistrata de 20.254.866 de persoane. Populatia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011. Dupa recensamantul precedent, din 2002, populatia Romaniei a fost de 21.680.974 persoane.

Recensamantul Populatiei si Locuintelor a avut loc in perioada 20-31 octombrie 2011.