Seful Directia pentru Evidenta Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a declarat, la iesirea de la sediul Parchetului instantei supreme, ca nu isi da demisia, ca este un profesionist, iar invinuirea "nu are relevanta, ea vine si se duce".

"Eu sunt garantul ca toate cifrele vor fi corecte", a afirmat chestorul-sef Manoloiu. El a precizat ca a semnat un ordin de informare catre ministru care este un politician.

Totodata, chestorul sef a spus ca el nu a transmis Curtii Constitutionale, ci a adresata-o ministrului de Interne, Ioan Rus. Cifra de 18.292.514 de alegatori este cea stabilita pana in 20 iulie 2012, ea fiind o "cifra fluida".

Sursa citata precizeaza ca procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus, la data de 6 august, inceperea urmaririi penale fata de Constantin Manoloiu, "sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice prevazuta de art. 248 raportat la art.248 indice 1 Cod penal", scrie Mediafax.

"Din probatoriul administrat in cauza, pana in acest moment al urmaririi penale, s-a retinut faptul ca invinuitul, in calitate de director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, nu a respectat dispozitiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea masurilor tehnico-organizatorice privind referendumul national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei. Adresa din 2 august 2012 emisa catre Manoloiu Constantin transmisa ulterior Curtii Constitutionale a Romaniei, continea comunicarea Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor si preciza ca, Ministerul Administratiei si Internelor "nu isi poate asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente, deoarece aceasta atributie revine exclusiv Autoritatii Electorale Permanente", explica sursa citata.

La data de 2 august 2012, urmare a datelor contradictorii care au fost transmise in legatura cu numarul persoanelor aflate pe listele electorale permanente de catre autoritatile publice implicate (Institutul National de Statistica, Ministerul Administratiei si Internelor si Autoritatea Electorala Permanenta), Curtea Constitutionala a decis amanarea pronuntarii unei hotarari cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei si pentru confirmarea rezultatelor referendumului pentru data de 12 septembrie 2012.

Ulterior, Curtea Constitutionala, pentru a nu mentine aceasta stare de instabilitate o perioada de timp atat de mare, a revenit cu un comunicat prin care anunta ca decizia Curtii Constitutionale cu privire la referendum, va fi luata pe data de 31 august 2012, se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

Invinuitul Manoloiu Constantin a eludat dispozitiile legale incidente in materia atributiilor sale, cunoscand ca incalca legislatia in materie si ignorand acest aspect.

"Prin procesul-verbal din data de 2 august 2012, procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-au sesizat din oficiu in legatura cu modul de organizare si desfasurare a referendumului national din data de 29 iulie 2012, pentru demiterea presedintelui Romaniei. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii judiciare", precizeaza sursa citata.