Sculptura "Cumintenia Pamantului” a lui Brancusi, evaluata la 20 mil. euro, a fost pusa in vanzare. Ministerul Culturii, invitat sa faca o oferta. Kelemen Hunor: Nu avem aceasta suma
UPDATE Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, care este evaluata la circa 20 milioane euro si face parte dintr-o colectie bucuresteana privata, a fost pusa in vanzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune, potrivit unui comunicat.
"Una dintre cele mai semnificative opere brancusiene si probabil cea mai importanta sculptura a artistului aflata inca pe teritoriul romanesc, «Cumintenia Pamantului», parte a unei colectii bucurestene private, a fost pusa in vanzare, facand obiectul mai multor oferte de achizitie, unele apartinand unor colectionari romani, altele provenind de la colectionari si institutii culturale internationale", se spune intr-un comunicat remis de casa de licitatii Artmark.
Potrivit sursei citate, intrucat capodopera este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national, "Casa Artmark, in calitate de mandatar al proprietarilor, a debutat in 3 septembrie procedura de instiintare a Ministerului Culturii in vederea exercitiului preemtiunii, conform obligatiei reglementate de legea patrimoniului national".
Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, este prezentata, luni, intr-o expozitie privata dedicata marilor artisti romani ai avangardei inceputului de secol, organizata la sediul din Bucuresti al Artmark.
La expozitia privata participa "importanti colectionari internationali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de arta din lume, Tate Modern din Marea Britanie.
In prezent, nu a fost stabilit un pret de pornire pentru sculptura "Cumintenia Pamantului", intrucat aceasta nu va putea fi achizitionata in cadrul unei licitatii clasice. Insa, la dorinta actualilor proprietari ai sculpturii - mostenitorii arhitectului Gheorghe Romascu, care a cumparat opera chiar de la Constantin Brancusi -, "Cumintenia Pamantului" este prezentata in aceasta expozitie privata, fiind posibila o vanzare a acesteia, dupa exercitarea dreptului de preemtiune al statului roman, prin intermediul Ministerului Culturii.
Desi este greu de spus cum vor evolua lucrurile, potrivit reprezentantilor Artmark, aceasta sculptura ar putea fi teoretic achizitionata in cele din urma de Tate Modern, cel mai vizitat muzeu de arta moderna din lume in 2013, care mai are in colectiile sale o lucrare de Brancusi.
Insa lucrarea ar putea ramane si in Romania, daca statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii (MC), va face o oferta care va fi acceptata de actualii sai proprietari.
"Notificarea statului roman de catre Casa Artmark cu privire la punerea in vanzare a sculpturii de Brancusi, drept raspuns la ofertele existente in piata interna si in cea internationala, ofera acestuia ocazia de a pastra si muzealiza importanta capodopera de Brancusi", se spune in comunicatul Artmark.
Pana in prezent, Ministerul Culturii nu a raspuns la notificarea adresata de Artmark, insa reprezentantii institutiei pot trimite un raspuns in termenul legal.
Realizata in 1907, "Cumintenia Pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.
"Cumintenia Pamantului" este o opera cu un trecut incarcat, fiind cumparata in 1911 de inginerul si iubitorul de arta Gheorghe Romascu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscata abuziv, in 1957, de conducerea comunista a Muzeului de Arta si retrocedata dupa 51 de ani si un proces indelungat al familiei colectionarului cu actualul Muzeu National de Arta al Romaniei.
Dupa ce a fost ridicata de la Muzeul National de Arta al Romaniei, "Cumintenia Pamantului" a fost dusa la Muzeul National Cotroceni, unde este gazduita si in prezent.
Sculptura, realizata in calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea ca stie de la Brancusi ca ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatra din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluata la suma de 20 milioane de euro.
Kelemen: L-am informat pe premierul Ponta, Guvernul decide daca va cumpara opera
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca ministerul pe care il conduce nu are in buget 20 de milioane de euro pentru a cumpara sculptura "Cumintenia Pamantului" de Brancusi, insa l-a informat pe Victor Ponta si Guvernul va decide daca vor fi demarate negocieri cu proprietarii lucrarii.
Kelemen Hunor a confirmat ca a primit de la Artmark o solicitare sa isi exercite dreptul de preemtiune in privinta sculpturii "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, pretul de vanzare prevazut in document fiind de 20 de milioane de euro.
"Avem toate datele necesare pentru a merge in fata Guvernului, de altfel, va spun, cu premierul am vorbit. Pe 4 septembrie am primit de la Artmark aceasta hartie si in ziua respectiva am si vorbit cu premierul", a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
Intrebat daca primul-ministru a parut deschis la ideea de a cumpara opera "Cumintenia Pamantului", Kelemen Hunor a raspuns: "Eu am instiintat ca va exista o astfel de solicitare, ca nu avem bani, dar, fiind vorba despre opera lui Brancusi, trebuie sa discutam si a ramas sa analizam. Deci nu a fost o alta discutie foarte detaliata. Dar am discutat prin telefon ca urmeaza sa vin cu un memorandum in Guvern".
Intrebat daca aceasta suma de 20 de milioane de euro este prevazuta in mod explicit in adresa pe care a primit-o Ministerul Culturii de la Artmark, Kelemen Hunor a confirmat. Ministrul a mai spus ca sculptura "Cumintenia Pamantului" este clasata in categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural national si nu poate fi scoasa din tara.
Pe acelasi subiect: